Delgaz Grid Iași are 200 de milioane de lei pentru modernizare, reabilitare și îmbunătățire nivel tensiune în rețelele de joasă tensiune din județ și alte localități. Județele în care Delgraz Grid investește sunt Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani sau Iași.
Sunt numeroase nemulțumiri la adresa Delgaz Grid Iași, numeroase persoane plângându-se de faptul că există pene de curent constante în diverse zone din județul Iași. De exemplu, peste 30 de familii au rămas fără curent electric în localitatea ieșeană Victoria. Deși rețeaua electrică a fost modernizată acum 10 ani de către Delgaz Grid, consumatorii casnici se chinuie să aibă curent. Au investit câte 6.000 de euro în sisteme fotovoltaice, iar acum le este îngrădit accesul la energia verde.
200 de milioane de lei investiție a Delgaz Grid Iași în modernizarea și reabilitarea rețelelelor de joasă tensiune
Conform datelor preluate de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Delgaz Grid Iași a publicat o liciație în valoare totală de peste 200 de milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea rețelelor de joasă tensiune. Achiziția este împărțită în 8 loturi pentru mai multe județe din țară.
”Caietul de sarcini face parte integrantă din documentația de atribuire pentru participarea la procedura de atribuire şi constituie ansamblul cerințelor pe baza cărora se elaborează de către fiecare ofertant propunerea tehnică şi financiară. Duratele maxime solicitate pentru finalizarea tuturor activităților de proiectare și execuție a lucrărilor care fac obiectul acestui caiet de sarcini sunt după cum urmează: Lot 1-36 luni; Lot 2-48 luni; Lot 3-36 luni; Lot 4-48 luni; Lot 5-48 luni; Lot 6-48 luni; Lot 7-48 luni;Lot 8-36 luni ” se arată în caietul de sarcini emis de Delgaz Grid Iași.
Delgaz Grid Iași a lansat o serie de proiecte pentru modernizarea, reabilitarea și îmbunătățirea nivelului de tensiune în rețelele de joasă tensiune din mai multe județe, împărțite în opt loturi distincte. Aceste proiecte sunt parte din prima etapă a unui program amplu și includ elaborarea documentațiilor tehnico-economice, furnizarea produselor necesare și execuția lucrărilor.
Iată o prezentare detaliată a fiecărui lot:
Lot 1: Județele Bacău și Suceava
Localități: Tămășii, Baia, Volovăț, Țibeni, Vama, Slătioara
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 2: Județul Bacău
Localități: Bacău (PTA 198, PT 157), Plopu, Dărmănești (PT 16, PT 7), Valea Seacă (PTA 2, 3, 4 – Bădălan), Blăgești, Săucești
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 3: Județul Bacău
Localități: Bacău (str. Plaiului, str. Trecătoarea Tecuciului, PTCZ 74, str. Șerbănești PTM 75, str. Alecu Russo PT 166, PTA 78, str. Agudului PTCZ 126, str. Maramureș PTCZ 285, str. Decebal PTCZ 172, str. Banatului PTCZ 151, str. Avram Iancu PTCZ 28, PT 76, PT 81)
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 4: Județul Bacău
Localități: Poduri, Cerneu, Pâncești Sascut, Zemeș, Mănăstirea Cașin (PT 2, 3), Nicorești, Borșani, Ghimeș, Cornățel, Bogdănești, Comănești (PT 25)
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 5: Județul Botoșani
Localități: Cucorăni, Cișimea, Vârfu Câmpului, Bohoghina, Câmpeni, Dorohoi (PTA 24, PTA 1), Unțeni, Pomârla, Vlăsinești, Broscăuți
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 6: Județele Iași și Vaslui
Localități: Cârniceni, Iași (PT 61), Sirețel, Traian, Schit Hadâmbu, Breazu, Mitoc, Târgu Frumos (PT 5), Moțca, Bălești
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 7: Județul Neamț
Localități: Gherăești, Horia, Brusturi, Cotu Vameș, Adjudeni (PT 1, 2, 3, 4), Buruienești, Cut (PT 3), Bălușești
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Lot 8: Județul Suceava
Localități: Rădăuți (PT 36, PT 27), Câmpulung (PT 41), Arbore, Cajvana (PTA 10), Siret (PTA 4), Cotârgași, Suceava (PT 9, PT 83, PTM 4), Păltinoasa (PTA 11), Putna (PTA 1), Marginea (PT 3)
Activități: Elaborarea documentațiilor (PTh+CS+DTAC+DDE), furnizare produse, execuție lucrări
Ce lucrărio vor fi efectuate de către Delgaz Grid Iași
Delgaz Grid desfășoară un amplu program de modernizare și reabilitare a rețelelor de tensiune de medie și joasă, având ca scop îmbunătățirea calității și fiabilității serviciilor electrice. Proiectele sunt structurate în două mari categorii: lucrări în rețeaua de medie tensiune și lucrări în rețeaua de joasă tensiune.
Lucrări în Rețeaua de Medie Tensiune / Post de Transformare
Montarea posturilor de transformare: Posturile de transformare vor fi înlocuite cu unele noi, în anvelopă de beton, pentru a asigura durabilitatea și protecția echipamentelor.
Înlocuirea transformatoarelor de Putere: Transformatoarele existente vor fi înlocuite dacă măsurătorile și calculele indică necesitatea acestui lucru, pentru a asigura eficiența energetică.
Cadre de siguranțe Moderne: Se vor înlocui cadrele de siguranțe de tip vechi cu cadre noi, echipate cu descărcătoare cu ZnO incluse, pentru protecție împotriva supratensiunilor.
Platforme trafo: Platformele trafo vor fi reparate sau înlocuite dacă se constată necesitatea, pentru a menține stabilitatea și funcționalitatea transformatoarelor.
Cutii de distribuție și coloane 0,4 kV: Se vor înlocui cutiile de distribuție și coloanele generale și pe plecări, dimensionate conform puterilor transformatoarelor. Se va instala un punct de aprindere separat pentru iluminatul public.
Priza de pământ: Se vor măsura, îmbunătăți și monta prize de pământ cu valori corespunzătoare pentru siguranța rețelei.
Inscripționarea instalaţiilor: Instalaţiile vor fi inscripționate integral conform normelor IP-SSM 33, pentru securitate și sănătate în muncă. se arată în actele de modernizare pe care Delgaz Grid Iași le-a scos în licitație publică.
Lucrări în rețeaua de joasă tensiune
Înlocuirea conductoarelor: Conductoarele clasice și cele izolate, subdimensionate, deteriorate, vor fi înlocuite cu conductoare torsadate NFA2X 50 Ol-Al 3×95+2×25 mm², conform normativelor tehnice în vigoare.
Înlocuirea stâlpilor: Stâlpii fisurați sau neconformi vor fi înlocuiți cu stâlpi noi, dimensionați corespunzător. Acolo unde este posibil, stâlpii vor fi mutați de pe proprietăți private pe domeniul public.
Realizarea rețelelor subterane: În anumite zone, rețelele vor fi realizate subteran, conform cerințelor din certificatele de urbanism.
Montarea firidelor de distribuție: Se vor instala firide de distribuție pentru o mai bună gestionare a rețelei.
Reconfigurarea circuitelor: Vor fi create circuite noi pentru a se încadra în limitele admise ale căderilor de tensiune.
Montarea cutii de selectivitate și secţionare: Instalarea cutiilor de selectivitate și de secţionare va asigura protecția împotriva curenților de scurtcircuit și punere la pământ.
Modernizarea branșamentelor: Branșamentele de joasă tensiune vor fi modernizate conform soluțiilor tehnice elaborate de Delgaz Grid, respectând standardele de performanță.
Inscripționarea integrală a instalaţiilor: Instalaţiile vor fi inscripționate conform normelor IP-SSM 33.
Asigurarea provizoratului: Pe durata lucrărilor, se va asigura provizoratul necesar pentru a respecta prevederile standardului de performanță referitor la durata întreruperilor, conform Ord. 11/2016.
Suma totală pe care Delgaz Grid Iași o alocă pentru acest tip de modernizare este de 231.080.130,27 adică aproximativ 50 de milioane de euro.
Din toate astea, Iasul s-a ales cu modernizarea unui singur punct de transformare. Bine-asa.