După victoria în alegerile prezidențiale, Nicușor Dan se confruntă cu o provocare majoră mai exact cu demisia liderului PSD, Marcel Ciolacu, care ar putea perturba negocierile pentru formarea unui nou guvern.
În urma rezultatelor electorale, Partidul Social Democrat (PSD) se află într-o dilemă strategică dacă să participe la formarea unei coaliții de guvernare sau să treacă în opoziție. Surse din interiorul partidului indică o înclinație spre opoziție, cu sprijin condiționat pentru un guvern minoritar condus de Ilie Bolojan. Această opțiune ar permite partidului să se regrupeze și să se reconstruiască în afara presiunilor guvernării.
Demisia liderului PSD complică planurile lui Nicușor Dan
Conform informațiilor disponibile, Marcel Ciolacu intenționează să demisioneze din funcția de președinte al PSD în cadrul unei ședințe programate pentru marți. Această decizie ar putea declanșa o competiție internă pentru conducerea partidului, complicând și mai mult negocierile pentru formarea guvernului.
Marcel Ciolacu a condus Partidul Social-Democrat din 26 noiembrie 2019, când a preluat conducerea partidului după eșecului liderului de atunci, Viorica Dăncilă, la alegerile prezidențiale din acel an.
Ciolacu a fost reconfirmat în poziția de președinte în urma unui congres al PSD care a avut loc în august 2020. El a fost candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, însă a ratat accederea în turul II, o premieră în istoria social-democraților.
El a obținut 19,15% din voturi și s-a clasat pe locul trei, după Călin Georgescu (scor 22,95%) și Elena Lasconi (scor 19,17 %). Acesta e cel mai slab scor obținut vreodată la alegeri de un candidat al PSD. În urma acestui eșec, Ciolacu și-a anunțat demisia de la conducerea partidului.
„Aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi la ora 17:00 am convocat un consiliu politic național și o să comunicăm decizia pe care o să o luăm”, a anunțat, pe 25 noiembrie 2024, Marcel Ciolacu, de la sediul PSD. „Vorbim despre o acceptare a demisiei pentru că e un act unilateral”, a adăugat social-democratul.
În Partidul Național Liberal (PNL), opiniile sunt împărțite. Unii lideri susțin participarea la guvernare, în timp ce alții preferă sprijinirea unui guvern de tehnocrați din Parlament. Decizia finală pare să depindă de Ilie Bolojan, care este favoritul pentru funcția de premier.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) ia în calcul trecerea în opoziție, mai ales în contextul relațiilor tensionate cu USR din guvernările anterioare și al lipsei unor garanții clare într-un eventual protocol de coaliție.
USR: planuri pentru guvernare alături de PNL
Uniunea Salvați România (USR) își exprimă dorința de a participa la guvernare, vizând formarea unui guvern minoritar alături de PNL, cu includerea unor miniștri tehnocrați, în special la Ministerul Finanțelor. Scopul este implementarea unor măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și creșterea încrederii investitorilor.
Demisia liderului PSD, Marcel Ciolacu, și incertitudinile din celelalte partide complică semnificativ eforturile lui Nicușor Dan de a forma un guvern stabil. Negocierile politice se anunță dificile, iar viitorul guvernului depinde de deciziile strategice ale principalelor formațiuni politice.
Daca face prostia sa intre la guvernare, PSD scade sub 15% la urmatoarele alegeri.