International

Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special pentru anchetele care îl privesc pe Donald Trump

Publicat: 18 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special pentru anchetele care îl privesc pe Donald Trump
Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special pentru anchetele care îl privesc pe Donald Trump

Departamentul american al Justiţiei a numit un procuror special care să se ocupe de investigaţiile sale care îl privesc pe fostul preşedinte Donald Trump. Procurorul va superviza atât ancheta în legătură cu gestionarea unor documente guvernamentale sensibile, cât şi ancheta privind încercările fostului preşedinte de a tulbura transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020.

Ambele investigații implică comportamentul lui Trump, care și-a declarat marți candidatura la cursa prezidențială din 2024, făcându-l un potențial rival al președintelui Joe Biden.

„Pe baza evoluțiilor recente, inclusiv a anunțului fostului președinte că este candidat pentru funcția de președinte la următoarele alegeri și a intenției declarate a președintelui în exercițiu de a fi candidat, am ajuns la concluzia că este în interesul public să numim un avocat”, a spus Garland vineri la Departamentul de Justiție.

Jack Smith, fostul procuror șef al tribunalului special de la Haga, va supraveghea investigațiile

Jack Smith, fostul procuror șef al tribunalului special de la Haga, unde a investigat crimele de război din Kosovo, va supraveghea investigațiile.

Smith „și-a construit reputația de procuror imparțial și hotărât”, a spus Garland vineri la Departamentul de Justiție.

Trump a încercat să descrie investigațiile ca fiind motivate din punct de vedere politic, inclusiv în anunțul prezidențial de marți, unde a spus că a fost victima unei „armemizări” a sistemului de justiție.

Sonda Mar-a-Lago a ieșit în vizorul publicului când FBI a executat un mandat de percheziție în stațiunea lui Trump din Florida în august. Trump a mers în instanță pentru a obține un ordin prin care se cere ca un al treilea avocat să examineze materialele confiscate în timpul percheziției. Documentele marcate ca clasificate au fost excluse de la acea revizuire de către o instanță de apel, permițând utilizarea lor în ancheta penală. Anchetatorii au adus, de asemenea, martori în fața unui mare juriu federal care a fost inclus în anchetă în DC.

Procurorii au trimis mai multe citații noi legate de ambele anchete în ultimele zile

Urmăririle celor care au încălcat fizic Capitoliul au fost cel mai public aspect al anchetei Departamentului de Justiție din 6 ianuarie. Dar în culise, procurorii au citat zeci de martori apropiați fostului președinte pentru documente și mărturii în anchetă.

Potrivit mai multor surse, atât ancheta Mar-a-Lago, cât și ancheta din 6 ianuarie în jurul lui Trump urmăresc să strângă mai multe informații și să aducă martori într-un mare juriu federal în săptămânile următoare. Procurorii au trimis mai multe citații noi legate de ambele anchete în ultimele zile, cu date de returnare rapide încă de săptămâna viitoare.Unii dintre martorii urmăriți în această rundă nu au vorbit înainte cu anchetatorii din aceste cazuri, potrivit unora dintre surse.

Echipa lui Trump a discutat în ultimele zile despre probabilitatea ca Departamentul de Justiție să numească un consilier special, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu discuțiile.

Avocații lui Trump se temeau de această perspectivă, îngrijorați că ar putea întârzia ancheta pe care au dus-o în mod continuu în instanță. Și Trump însuși s-a plâns de această problemă, asemănând perspectiva cu fostul consilier special Robert Mueller, care a supravegheat ancheta în Rusia.

Adauga un comentariu