Prima pagină » Local » Depozit de muniție din Al Doilea Război Mondial descoperit în perimetrul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – FOTO

Depozit de muniție din Al Doilea Război Mondial descoperit în perimetrul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – FOTO

13 mai 2024, 19:44, 7 ,
în Local

În timpul lucrărilor de săpătură la viitoarea platformă betonată necesară pentru amplasarea viitoarei școli modulare din perimetrul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași s-a descoperit un depozit de muniție din al Doilea Război Mondial.

„Mai multe elemente de muniție rămase neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial au fost găsite în urma unor lucrări de amenajare/excavații în vederea construirii unei platforme pentru sălile de clasă mobile, din cadrul Liceul Pedagogic Vasile Lupu, din municipiul Iași.
La locul intervenției acționează echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași.
Echipa pirotehnică a luat măsură protejării zonei, iar echipaje ale IPJ asigură perimetrul.
CLSU a luat măsura evacuării persoanelor din clădirea din imediata apropiere. Misiunea nu este finalizată, echipa pirotehnică își va continua misiunea și a doua zi.

În urma asanării terenului au fost scoase la suprafață 289 de elemente de muniție, după cum urmează:

20 de proiectile perforant calibru 75 mm;
9 proiectil exploziv calibru 75 mm;
1 bomba de aruncător calibru 60 mm;
5 bombe de aruncător calibru 50 mm;
4 grenade ofensive;
250 cartușe de diferite calibre.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:
• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
• introducerea muniţiilor în foc;
• topirea elementelor metalice de muniţii;
• tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
• utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale;
• demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
• folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.
Conform art. 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.
Mulțumim tuturor participanților angrenați în gestionarea situației operative.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență
pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro”, transmite ISU Iași.

Comentarii
  • https://www.facebook.com/IASIDE10

    Iași de 10 – Forța Dreptei propune Meritocratie pentru Iași !

  • Hai ,hai… lasa-ne cu Forta dreptei si cu Alianta dreapta unita( Usr,Pmp , Forta dreptei). Usr este in aceasta alianta,o mizerie,nu merita voturi.

  • Exact. Ai dreptate!

  • Constantinescu I.

    Noroc ca nu au explodat la acesta cantitate de muniție se râdea tot în zona… Și cei de la Seminar nu sunt evacuați? Cred ca și cei din blocurile de acolo nu prea sunt în siguranță.

  • In curtea liceului national sadoveanu acum 40 de ani in urma sa descoperit o groapa comuna cu multe schelete ,a venit militia comunista a a dat ordin sa fie astupata de urgenta groapa !

  • Iașii au fost zonă de operațiuni în al doiea război. Geniștii bătrâni au tot strâns, de-a lungul deceniilor, recolte impresionante de arme, din toate arsenalele lumii. Rusești, germane, americane, britanice, cehoslovace, românești, unurești, austriece etc. Capătul Copoului a căzut pe linia frontului, în prima parte a lunii august 1944; încă e puțin ce s-a găsit, față de ceea ce a fost acolo. Sunt convins că în pădure la Ciric, la Aroneanu, la Repedea, la Galata încă mai sunt cantități mari de muniție nedescoperite. Așijderea la Pașcani, Moțca, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Stânca Rosnovanu, Rediu, Ierbiceni, Belcești etc. Nu de alta, dar ca să vină niște zeci de ani de comunism, acolo a fost bătaie serioasă, din care românii au ieșit facuți țăndări.

  • Si la scoala Ion Creanga, generala 17 din Pacurari s-au gasit cartuse si nu a mai comentat nimeni. Cel mai fericit personaj de la colegiul pedagogic, este primarul Chirica ca nu mai vrea sa continuie lucrarile. Inca de la inceput s-a opus, pentru ca nu-i iese capacul de 10 la suta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`