Local

Deputatul Camelia Gavrilă: „Ne dorim prețuri decente, corecte pentru medicamente și alimente de bază”

Publicat: 01 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Camelia Gavrilă Ne dorim prețuri decente corecte pentru medicamente și alimente de bază

Deputatul Partidului Social Democrat Iași, prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport a transmis că se doresc prețuri decente, corecte pentru medicamente și alimente de bază.

”Decizia privind decretarea stării de urgență, demers logic și necesar, a declanșat, în cascadă, o serie de efecte nefaste pentru populație. Prețurile produselor de pe rafturile magazinelor au explodat într-o perioadă de două săptămâni, într-un ritm alert, puțin controlabil, aspect care ne îngrijorează și transmite un semnal de alarmă și de anticipare a unei posibile crize financiare.

Am solicitat Guvernului, alături de alți colegi parlamentari ai Partidului Social Democrat, o menținere a unui echilibru privind prețurile medicamentelor și ale alimentelor de bază, iar grupul parlamentar social-democrat a pregătit o astfel de inițiativă legislativă, care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților.

Ne menținem cu fermitate punctul de vedere: tentativele de speculă nu trebuie acceptate sub nicio formă, în perioade dificile de criză, iar Guvernul trebuie să intervină eficient, cu măsură, fără să afecteze piața economică, regulile și logica acesteia, dar să țină cont și de contextul actual și de vulnerabilitățile populației. O posibilă plafonare/reglementare a prețurilor trebuie realizată la valoarea celor existente înainte de declanșarea stării de urgență, cu atenție mai ales la adaosurile comerciale practicate.

În privința medicamentelor, Guvernul României trebuie să încurajeze o politică a prețurilor care să permită accesul facil la aceste produse de o importanță uriașă în perioada de pandemie. Se recomandă ca preţurile medicamentelor, ale materialelor și echipamentelor medicale să fie monitorizate, urmărind accesibilitatea și nivelul rezonabil, pe perioada stării de urgenţă, dar şi în etapa următoare, pentru încă 90 de zile de la încetarea acesteia.

Demersurile și inițiativele legislative ale Partidului Social Democrat votate cu succes în Senat vor fi analizate și completate riguros în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmărind echilibrul între perspectiva producatorilor, legile pieței și necesitatea, urgența acestor produse vitale la nivel național și internațional, pe fondul pandemiei actuale.

Majoritatea analiștilor prezintă un scenariu sumbru în raport cu evolutiile economice si financiare post epidemie, afirmând faptul că după această criză medicală, pe care o dorim depasita cu bine, urmează o noua criză, economică și financiară. Indiciile sunt clare și conduc spre o asemenea direcție – șomajul tehnic masiv în România, măsuri financiare ineficiente până în prezent, strategii economice puțin convingătoare, spectrul șomajului ulterior, scumpiri de prețuri la alimentele de bază etc., toate aceste costuri vor consuma mult din resursele financiare ale românilor.

Se completează scenariul cu o ipoteză care poate să fie adevarată: momentul intrării în criza financiară este cel reprezentat de diminuarea infecțiilor cu virusul COVID-19, după o perioadă în care România, dar și alte țări europene, se vor redresa greu din perspectivă economică și își vor diminua rezervele financiare.

Multe din aceste previziuni se regăsesc și astăzi, într-o anume măsură: Institutul Național de Statistică afirmă faptul că peste 50% din întreprinderile mici și mijlocii își reduc activitatea sau se închid, iar majoritatea băncilor importante din România estimează o contracție economică, la nivel de companii mari sau mici.

Guvernul României trebuie să își asume o atitudine fermă și să gândească în mod serios și competent o urgentă rectificare bugetară pentru anul 2020, întrucât proiecția inițială a bugetului nu corespunde cu evoluțiile și necesitățile actuale în plan social, dar și economic ale României.

Trebuie continuat efortul de a atrage noi fonduri de la Uniunea Europeană, fonduri utilizate în mod eficient. România trebuie să fie prudentă în privința împrumuturilor și a efectelor inevitabile pe termen mediu, se impune de asemenea o creionare a politicilor sociale și financiare, gândind în perspectiva anilor 2020-2021, nu doar prin raportări limitate la situația actuală.

De aceea PSD susține legislativ și propune, pentru votul final în Camera Deputaților, următorul pachet de măsuri pentru români și firmele românești, cu o serie de consecințe economice și financiare favorabile:

  • Amânarea, la cerere, până la sfârșitul anului a plății ratelor bancare, fără dobânzi și fără penalități;
  • Susținerea angajaților firmelor afectate prin plata de către stat a unui șomaj tehnic de 75% din salariu;
  • Amânarea obligațiilor de plată a contribuțiilor sociale pentru firmele afectate;
  • Amânarea, timp de trei luni, a plăților la utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru cetățeni;
  • Suspendarea plății chiriei pentru sediile de firme afectate;
  • Scăderea taxei clawback la 15% pentru medicamentele produse în România.

Nevoia de eficiență, de analiză rațională și competentă este esențială, fiind condiția redresării sociale în timpuri dificile. În acest sens, este sugestiv avertismentul formulat de A. Einstein, ”incompetența reprezintă criza reală”…”, a declarat deputatul PSD Iași, prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport.

Adauga un comentariu