Local

Deputatul Camelia Gavrila: „Rezultatele elevilor romani la testele PISA 2018 sunt grave si neliniștitoare”

Publicat: 03 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Camelia Gavrila Rezultatele elevilor romani la testele PISA 2018 sunt grave si neliniștitoare

Rezultatele elevilor romani la testele PISA 2018 sunt grave si neliniștitoare. Scăderea constantă a punctajului obținut de la evaluările anterioare, poziția modesta in ierarhia țărilor participante conturează un context educational nefavorabil si un diagnostic îngrijorător. Avem cu siguranța explicații, cauze, motivații care tin de programele scolare încărcate, de lipsa unor abordări transcurriculare, de realizare sporadica a unor conexiuni între teoria abstractă si aspectele concrete, de viața.

Opinia ministrului educației este cel puțin surprinzătoare. Oricâtă subiectivitate am avea, dincolo de realizările si performanțele școlii românești, de calitatea si dăruirea profesorilor, analiza rațională ne obliga sa constatam ca existe deficiente, ca se impun măsuri pedagogice la nivel sistemic. Fără precipitare, cu echilibru profesional, cu responsabilitate!

Strategia unei echipe ministeriale responsabile trebuie sa vizeze continuturile curriculare, atent selectate si relevante pentru cunoaștere si înțelegere, formarea profesorilor, mai ales in zona didactica, metodica, in sensul valorificarii metodelor creative, activ-participative, al provocarii gândirii critice, dar mai ales corelarea modalităților de evaluare cu noile conținuturi si cu sistemele internaționale.

Acomodarea elevilor cu modele de teste PISA ar fi necesară si implicit ar asigura o adaptare mai adecvată. Diferențele de natura rezidențiala (rural/ urban), disparitățile economice, managementul scolilor sunt alte aspecte care trebuie explorate sociologic si pedagogic in stabilirea strategiilor viitoare.

Privirea critica înseamnă responsabilitate, analiza complexa, interogație lucida, după cum explicarea si înțelegerea indulgenta a mediocrității sunt atitudini nepotrivite la nivel de Minister al Educației …

Adauga un comentariu