Prima pagină » Local » Deputatul Camelia Gavrilă: „Starea de urgență – un vot necesar și dilematic”
Deputatul Camelia Gavrilă: „Starea de urgență – un vot necesar și dilematic”

Deputatul Camelia Gavrilă: „Starea de urgență – un vot necesar și dilematic”

15 apr. 2020, 16:46,
în Local

Deputatul Camelia Gavrilă susține că starea de urgență este un vot necesar, dar și dilematic. Între nevoia de siguranță, de sănătate pentru cetățeni și măsuri economice neconvingătoare.

„Suntem chemați la un nou vot pentru România, pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, un vot dilematic, pentru că după primele 30 de zile de stare de urgență ar trebui să fie mai multe clarificări în privința demersurilor economice și sociale absolut necesare pentru sprijinirea cetățenilor și a mediului economic.

În schimb, în spațiul public nu regăsim nici proiectele și nici strategiile necesare, nici transparența asupra achizițiilor și a modului de cheltuire a banilor publici, nici promptitudinea unor măsuri și reglaje profesioniste la nivel economic și social.

Se ridică mari semne de întrebare legate de fundamentele prelungirii stării de urgență, de respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, aspecte prezentate laconic, general, fără un plan de acțiune concret, fără etape și măsuri convingatoare. În mod firesc, votul nostru va fi unul responsabil și obiectiv, vom corecta excesele documentului trimis spre Parlament, vom considera și implicațiile umanitare și emoționale, gândind că este mai importantă viața unui cetățean decât alte aspecte și imperfecțiuni, fie ele din zona politicilor economice, agricole, din domeniul muncii și al justiției sociale. Abordarea social democrată înseamnă preocupare majoră pentru respectarea unor drepturi ale populației, pentru siguranța și sănătatea cetățenilor.

Pledoariile și argumentele partidelor parlamentare nu sunt încă auzite de către guvernanți, orice invitație la dialog și strategie comună este declinată, iar măsurile propuse sunt considerate „populiste” sau contestate la Curtea Constituțională. Toate acestea ilustrează reacții specifice unui politicianism nedemn, dar și absența unor soluții și viziuni de anvergură macrosocială și economică.

De aceea Partidul Social Democrat a solicitat ferm transparentizarea achizițiilor și a cheltuielilor publice, declanșarea testării pe scară largă a populației, adoptarea efectivă a unor măsuri concrete pentru susținerea economiei și a cetățenilor, demersuri eficiente pentru sprijinirea agriculturii, dar și o gândire investițională pe termen mediu, cu proiecte de investiții publice și măsurile aferente.

Înțelegem pe deplin ideea de a nu pune în pericol sănătatea cetățenilor, dar avem nevoie de o perspectivă clară și demersuri avizate, consistente, pentru a nu pune în pericol nici economia națională, ținând cont de prognozele îngrijorătoare ale experților, ale instituțiilor internaționale din domeniu, care afirmă faptul că România poate să ajungă la o scădere economică de peste 5%.

Spectacolul politic, din nefericire, continuă, iar lipsa de responsabilitate a decidenților poate duce România într-o criză financiară mai accentuată decât cea din anul 2008. Stagnarea și contracția economică impuse de pandemia de coronavirus trebuie corectate și diminuate, iar soluția este reprezentată de revenirea la muncă, în etape, cu prudență și cu respectarea regulilor de distanţare socială, condiția absolut necesară fiind ca toți cetățenii să respecte măsuri severe de protecţie. În țările din Uniunea Europeană măsurile de relaxare au vizat redeschiderea parţială a graniţelor, pentru călătoriile urgente în scop profesional sau deschiderea unor magazine și domenii de interes național.

În această perioadă am primit numeroase solicitari, telefoane, e-mailuri de la antreprenori locali și regionali, de la cetățeni avizați, care prin aceste forme de audiență în sistem electronic solicită urgentarea adoptării unor măsuri pentru stabilizarea sectorului economic, revenirea în activitate și relaxarea măsurilor pentru anumite domenii în care specialiștii, tehnicienii, inginerii sau muncitorii trebuie să fie prezenți la locul de muncă, argumentând că încă 30 de zile de stagnare vor reprezenta, în fapt, imposibilitatea redresării segmentelor respective de activitate, o adevărată agonie economică și un accentuat deficit financiar.

Dincolo de dificultățile momentului, de starea de urgență și de presiunea socială, aceste 5 luni de guvernare liberală au fost suficiente pentru a înțelege că acest partid a avut un singur proiect politic, nu pentru cetățeni, ci pentru propriile interese – alegerile anticipate.

În prim plan se află acum starea de sănătate și siguranța românilor, prudența necesară pentru etapele următoare. Orice derapaj în domeniul sănătății, orice creștere a numărului de pacienți infectați, a cazurilor dramatice, în condițiile revenirii la o viața socială și economică normală, înseamnă un risc, iar acest lucru trebuie gestionat cu precauție și rigoare.

Presiunea din partea sectorului economic nu egalează prețuirea și îngrijorarea față de viețile omenești. De aceea votul nostru, al parlamentarilor social-democrați, pentru prelungirea stării de urgență trebuie să vină în urma unor analize clare, în urma propunerii unor soluții juridice și economice care să corecteze abordările echivoce sau neadecvate, deschizând oportunități de revenire treptată și sigură pe un traseu nomal al vieții cetățenilor, al economiei naționale, al dezvoltării economice și sociale sustenabile.”, a declarat deputatul Camelia Gavrilă.

Comments are closed.

`
`