Actualitate

Deputatul PSD Silviu Macovei: „Nu aș fi votat niciodată autonomia Ținutului Secuiesc!”

Publicat: 29 apr. 2020

Deputatul PSD Silviu Macovei reacționează la adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege controversat privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Silviu Macovei explică public cum de s-a ajuns în situația ca un proiect de lege clar neconstituțional să treacă de Camera Deputaților prin procedura de adoptare tacită:

„În primul rând, UDMR a tot încercat de-a lungul anilor să vină cu tot felul de proiecte fanteziste privind autonomia Ținutului Secuiesc. De fiecare dată proiectele au picat fiindcă sunt clar neconstituționale și, presupunând prin absurd, că ar fi vreodată votată o asemenea lege, ea va pica întotdeauna testul constituționalității. Deci, această autonomie este utopică și imposibilă.

În al doilea rând, proiectul acesta de lege nu a ajuns în plenul Camerei Deputaților pentru a fi dezbătut și, evident, respins. Motivul nu este simplu, dar este foarte clar. Din cauza epidemiei de COVID 19, parlamentul a trebuit să își suspende lucrările în fizic și să se mute on line. Această mutare a făcut ca timp de câteva săptămâni lucrările parlamentului să fie blocate efectiv. Tocmai în această perioadă ar fi trebuit să ajungă la noi, deputații, această lege. Dar ea nu a ajuns fiindcă sesiunile parlamentare au fost suspendate și astfel s-a împlinit termenul de procedură tacită a acestei legi neplauzibile.

Garantat că dacă ar fi fost în dezbatere, proiectul ar fi căzut la vot!”.

Președintele Iohannis a ieșit cu un atac extrem de virulent la adresa PSD făcând acuzația că „social democrații vor să dea Ardealul ungurilor”. Referitor la aceste declarații, Silviu Macovei afirmă că „este o enormitate din partea președintelui Iohannis să declare așa ceva! Dacă până acum președintele a avut un discurs decent în timpul epidemiei, cu aceste afirmații hazardate depășește limita jocului politic. Înțeleg că partidul dumnealui, PNL, este în cădere liberă fiindcă are probleme de competență la guvernare, dar să spui astfel de bazaconii este descalificant! Am putea și noi să spunem că s-a ajuns aici fiindcă Parlamentul a fost blocat de un senator PNL care era infectat; dar ar fi cel puțin la fel de deplasat ca și președintele Iohannis!”.

Comentarii
Adauga un comentariu