Prima pagină » Actualitate » Deputatul Vasile Cîtea: „Sprijin pentru antreprenoriatul cultural și al artei contemporane din România” (P)
Deputatul Vasile Cîtea: „Sprijin pentru antreprenoriatul cultural și al artei contemporane din România” (P)

Deputatul Vasile Cîtea: „Sprijin pentru antreprenoriatul cultural și al artei contemporane din România” (P)

24 oct. 2022, 12:14, 1 ,
în Actualitate

Ministerul Culturii alături de Unitatea de Management a Proiectului pentru cultura românească a semnat mai multe contracte de finanțare dedicate antreprenoriatului cultural românesc. Semnarea acestor contracte care a debutat în anul 2021  aduce cu sine nu doar beneficii pentru întreținerea patrimoniului cultural, ci contribuie și prin oferirea de locuri de muncă, acces mai larg la zona culturală a României.

Această sesiune de semnare a contractelor de finantare se bazează pe Apelul Consolidarea Antreprenoriatului și dezvoltarea audienței și a publicului, și care în prezent este finanțat  cu 3,3 milioane de euro. În total au fost propuse spre finanțare 80 de proiecte, dintre care doar 17 dispun de fonduri  a căror beneficiari sunt 6 SRL-uri, 9 ONG-uri și 2 instituții culturale. Proiectele finanțate vizează realizarea de activități cu accent pe arta contemporană, crearea de locuri de muncă, crearea de evenimente culturale pentru cetățeni, sprijinirea abordărilor inovative privind patrimoniul cultural.  Proiectele alese spre finațare vor primi fonduri până la 30 aprilie 2024.

Totodată , implementare Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, s-a dovedit a avea succes  prin progresul realizat văzut din perspectiva Apelului Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Prin finanțarea Programului, a Apelului  a fost deschise 9 șantiere reabilitare a diferitor monumente istorice, dintre care:  monumentului istoric Casa Artelor din Sibiu,  imobil pentru Centru de Cultural – Turn de Apă, Iosefin din Timișoara, Casa compozitorului Paul Constantinescu din Ploiești, Sarmizegetusa Regia, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița.

Ne dorim ca mult mai multe proiecte ce țin de cultură să fie finanțate mai ales în contextual globalizării accelerate, iar prin acestea valorile, monumentele  culturale să fie conservate și oferite următoarelor generații.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024