Data de 30 ianuarie marchează în fiecare an Ziua internațională pentru non-violență în școală. În prezent efectele negative provocate de către fenomenul de bullying sau de violență în cadrul școlilor au crescut semnificativ, iar mulți dintre tineri se confruntă des cu astfel de cazuri de violență, fie ea fizică sau verbală și astfel ajungându-se la diferite rezultate care pot fi dăunătoare pentru viitorul multor tineri.
Potrivit unui raport global al UNICEF privind violența asupra copiilor reiese faptul că aproximativ 17% dintre tineri din mai multe state sunt supuși diferitelor forme de abuzuri, iar multe dintre acestea se bazează pe abuzul fizic, emoțional, dar mai ales pe abuzurile fizice rezultate din pedepsele fizice aplicate de către părinți propriilor copii.
La nivel național conform datelor oficiale, în sistemul de educație situațiile de violență în școală au crescut cu o treime în perioada 2021-2022. Un rol important în prevenirea și stoparea acestui fenomen îl au în primă etapă cadrele didactice și psihologii școlari, deoarece ei sunt cei care pot observa primele cauze, semne de la care pornește un caz de violență între elevi și cei care pot semnala mai departe instituțiile ce se ocupă de astfel de cazuri, iar mai apoi familiile tinerilor care prin educația oferită pot deasemenea stopa acest fenomen. Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național au existat mai multe dezbateri despre dreptul tinerilor la siguranța în școală, iar odată cu recunoașterea oficială a acestui fenomen și importanța acestuia pe parcursul dezvoltării personale a unui tânăr, mai multe societăți s-au mobilizat și au început mai multe campanii constante de prevenire a violenței în școli.
În România, fenomenul violenței în școală este reglementat legal încă din 2019 prin Legea nr. 221/ 2019 pentru modificarea și completarea Legii Educației naționale nr.1/2011 unde este menționat că ,, în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică-bullying.” În plus, au fost aprobate în 2020 și normele metodologice pentru aplicarea Legii nr.221/2019 prin care este combătută violența, iar acestea constând în înființarea unui grup de acțiune a non-violenței în școli în fiecare unitate de învățământ și care să fie constituită din 10 membrii printre care directorul școlii, consilierul școlar, trei cadre didactice specializate pentru prevenirea acestui fenomen, reprezentantul elevilor și al părinților și reprezentanții autorității locale.
Pentru ca ne dorim ca acest fenomen să fie stopat și cât mai mulți tineri să vină cu plăcere la cursuri sau să aibă parte de siguranță la școală, unitățile de învățământ au fost informate în vederea introducerii în Regulamentul de Ordine Interioară obiectivul ,, școală cu toleranță zero la violență”, iar în următoarea perioadă ar trebui să fie realizate câteva ghiduri de bune practici pe cicluri de învăţământ, privind modul de interacţiune şi de intervenţie în situaţiile de violenţă psihologică-bullying, a transmis deputatul PSD de Iași, Vasile Cîtea.