National

Derapaj pe Facebook a unui jurnalist! Pacienţii de la Terapie Intensivă să fie internaţi în funcţiile de postările de pe Facebook

Publicat: 12 oct. 2020
Dan Turturică consideră ca pacienții ar trebui internați la Terapie Intenisvă în funcție de postările de pe Facebook
Dan Turturică consideră ca pacienții ar trebui internați la Terapie Intenisvă în funcție de postările de pe Facebook

O propunere scandaloasă a fost lansată în mediul online de către fostul jurnalist digi24, Dan Turturică. Acesta îşi doreşte, conform postarii publicate pe Facebook, un nou mod de internare a pacienţilor la Terapie Intensivă.

Conform spuselor jurnalistului, pacienţii de la Terapie Intensivă ar trebui internaţi în funcţie de postările publicate pe reţelele de socializare. Totuşi, este de menţionat faptul că un jurnalist ar trebui să înţeleagă dreptul la libera exprimare, dreptul la a spune ce gândeşti.

Jurnalistul considera ca pacienţii de la Terapie Intensivă ar trebui internaţi în funtie de postările de pe Facebook

Postarea publicată de jurnalist a stârnit reacţii vehemente, dar şi ironice. Acesta susţine, nici mai mult nici mai puţin, faptul ca pacienţii trebuiesc internaţi în funcţie de declaraţiile făcute pe reţelele de socializare:

„Da, știu, nu prea e creștinește, dar parcă nu ar fi o idee rea ca admiterea la Terapie Intesivă să se decidă și în funcție de postările pe Facebook pe subiectul COVID, pre-îmbolnăvire”, scrie Turturică pe Facebook.

În România, libertatea de exprimare este garantată de articolul 30 din Constituţie, iar articolul 34 prevede că dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea 46/2003, în cazul în care furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să recurgă la selectarea pacienţilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în număr limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.

Mai îngrijorător, asemenea discursuri extremiste se regăsesc pe alocuri şi în lumea medicală. Spre exemplu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, le-a transmis joi un mesaj celor care iau în derâdere măsurile de protecție sanitară. „Să se trateze cu terapii alternative, să nu încarce sistemul sanitar”, a spus medicul, la Digi24.

Florin Roșu, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Infecţioase Iași lansează un avertisment dur: În curând, medicii vor trebui să aleagă între pacienţi

În contextul creşterii alarmante a numărului de persoane infectate cu COVID, dar şi a numărului de persoane care au nevoie de Terapie Intensivă, şeful secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Infecţioase Iași a declarat că România nu este departe de a lua decizii ca cele din Spania şi Italia. Concret, la un moment dat, medicii vor fi obligaţi să aleagă pacienţii din Terapiile Intensive din România

„Trecem printr-o perioadă nu dificilă, foarte dificilă. Dacă nu ne vom da toţi mâna cu mâna să trecem peste perioada aceasta, perioada de cumpănă se va prelungi. În Iaşi, dacă discutăm de pacientul care are nevoie de îngrijire ATI, lucram la capacitate maximă. Situaţia Spaniei, Italiei, se apropie din ce în ce mai mult de noi.

Până acum am reuşit să gestionăm cazurile care aveau nevoie de ATI şi nu am ajuns în situaţia să alegem între pacienţi. Ne dorim să nu ajungem în situaţia asta. Nu ne aflam în situaţia asta acum, dar momentul este foarte aproape. În cazul în care vom ajunge, vom face comisii medicale, nu poate decide un singur medic viaţa unui om şi vom alege pacientul care are cele mai mai mari şanse să treacă peste această epidemie dificilă. Speram să nu ajungem în această situaţie.” declară Florin Roșu

Comentarii
Adauga un comentariu