Prima pagină » Local » Deșeuri textile, transformate în comori de un grup de tineri din Iași. Proiectul Redu reinventează conceptul de slow fashion – FOTO

Deșeuri textile, transformate în comori de un grup de tineri din Iași. Proiectul Redu reinventează conceptul de slow fashion – FOTO

14 aug. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Un proiect de slow fashion din Iași acționează cu gândul la natură și la oameni. Acesta vine ca ajutor într-o societate în care risipa a ajuns la cote maxime și în care brandurile au pus stăpânire pe mentalități. Este vorba despre Redu, un proiect ce își propune să transforme, în mod creativ și educativ, deșeurile în resurse

Ideea de a reduce, de a recicla, de cumpăra mai puțin și de a folosi mai mult din ceea ce avem a luat naștere în anul 2009, cu misiunea de a contribui la dezvoltarea durabilă locală pe toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării, anume natură, societate și economie. La o distanță de cinci ani a apărut Cuib, proiectul care a abordat importanța hranei, dar ce a avut la bază același scop.

Proiectul Redu a pus bazele unei idei de salvare

Redu a fost lansat în anul 2015, ca proiect al organizației Mai bine, vizând categoria de produse ale consumului uman cotidian care reprezenta un impact semnificativ, anume hainele și accesoriile.

„Ne creăm produsele din textile pre/post-consum sau din materiale vechi și uzate, colectate din comunitate. Scopul lor este de a fi refolosite și integrate în piese vestimentare moderne sau accesorii textile. Primele produse au fost pungi de pânză din bumbac, pictate manual, cu mesaje ecologice, într-o sufragerie”, transmit reprezentanții Redu.

Anca Chirilă Gheorghică, cofondator Mai bine, cu studii interdisciplinare în ecologie umană, economie ecologică și antreprenoriat social, și Andreea Ghiban, antreprenor local, comanager al Întreprinderii Sociale CUIB, sunt oamenii care au pus umărul la crearea Redu. Oamenii din spatele proiectului Redu își amintesc de faptul că au existat timpuri în care bătrânii croșetau de la ciorapi până la pantaloni. Ceea ce se întâmplă în zilele noastre nu este normal pentru că această risipă de lucruri materiale afectează umanitatea.

Pentru o planetă mai curată

Pentru grupul de activiști care au creat Redu primii pași au fost grei și anevoioși, însă au reușit să treacă peste greutăți, organizând evenimente caritabile, precum târguri și ateliere creative de reciclare. Banii făcuți din aceste evenimente au fost donați mai departe pentru persoanele cu nevoi din Iași.

„Denumire proiectului reflectă misiunea noastră, de reducere creativă a deșeurilor textile. Am fost primii în România care au abordat acest lucru într-un mod organizat și antreprenorial și prin aplicarea triple fund line, anume oameni, planetă, profit. Încercăm pe cât posibil să închidem cercul în lanțul de consum al îmbrăcămintei și al accesoriilor prin prelungirea vieții materialelor textile considerate deșeuri și a articolelor vestimentare deja existente. Dar și prin conștientizarea comunității asupra impactului pe care îl are moda asupra planetei și asupra oamenilor”, adaugă reprezentații proiectului.

Proiectul Redu are baze multe mai profunde și trage un semnal de alarmă pentru că de cele mai multe ori, în spatele prețurilor mici sunt costuri ascunse pe care le plătesc alții sau natura.

„O bună parte din toate hainele de pe planeta noastră sunt realizate în țări precum India, Bangladesh, Cambodgia, Sri Lanka, China, Ucraina, Bulgaria, România, unde salariile sunt sub limita de subzistență sau nu se plătesc integral, condițiile de muncă sunt precare, lucrează minori, într-un cuvânt, sweatshops. Menționez și câteva țări din Europa, inclusiv a noastră, pentru că noi suntem considerați un fel de Bangladesh al Europei”, adaugă reprezentanții Redu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`