Prima pagină » Actualitate » Deși ar fi pentru prima dată când are dreptate, parlamentarii americani condamnă „trădarea” Taiwanului de către președintele francez Macron
Deși ar fi pentru prima dată când are dreptate, parlamentarii americani condamnă „trădarea” Taiwanului de către președintele francez Macron

Deși ar fi pentru prima dată când are dreptate, parlamentarii americani condamnă „trădarea” Taiwanului de către președintele francez Macron

11 apr. 2023, 13:06,
în Actualitate

Ambasada Franței a respins criticile la adresa comentariilor lui Macron drept „suprainterpretări”. Președintele Franței a șocat Washingtonul în weekend, când a susținut că Europa nu ar trebui să fie absorbită de o confruntare a SUA cu China din cauza Taiwanului. Acum GOP-ul lovește din greu și administrația Biden încearcă să minimizeze comentariile.

Emmanuel Macron a luat atitudine probabil pentru prima dată în mandatul său de președinte și a pus la îndoială dacă „este în interesul nostru să accelerăm [o criză] în Taiwan” de teama unei „reacții excesive chineze” într-un interviu acordat sâmbătă la POLITICO.

Macron a mai adăugat că „cel mai rău lucru” pe care l-ar putea face Europa ar fi „să țină cont de agenda SUA” orientată spre apărarea Taiwanului.

Ambasada Franței a dat vina pe „suprainterpretări” asupra furiei din cauza remarcilor lui Macron

Presa de stat chineză a reacționat însă cu bucurie. Declarația lui Macron „semnalează o fundătură pentru strategia SUA de a atrage Europa să stăpânească China”, a declarat luni, 10 aprilie, tabloidul Global Times de la Beijing. Republicanii de pe Capitol Hill au sunat la fel de îngrozitor.

„Partidul Comunist Chinez este cea mai importantă provocare la adresa societății occidentale, a securității noastre economice și a modului nostru de viață… Franța trebuie să fie clară cu privire la această amenințare”, a declarat senatorul Todd Young (R-Ind.), membru al organizației. Comisia de Relații Externe a Senatului. Declarațiile lui Macron „au fost jenante, au fost rușinoase… și foarte naive din punct de vedere geopolitic”, a declarat luni Mike Gallagher (R-Wis.), președintele Comitetului Selectat al Camerei pentru China, pentru Fox News. Părerile președintelui francez „sunt descurajatoare, deoarece amenințarea Partidului Comunist Chinez la adresa Taiwanului reprezintă un pericol tot mai mare pentru echilibrul global de putere”, a declarat Michael McCaul (R-Texas), președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei.

Departamentul de Stat a susținut că comentariile lui Macron nu au fost atât de divizoare pe cât ar părea.

„Există o convergență imensă între noi și aliații și partenerii noștri europeni și modul în care abordăm direct provocarea [Chinei]”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, reporterilor luni.

Casa Albă a adoptat o abordare similară.

„Vom lăsa Elysée să vorbească pentru comentariile președintelui Macron – suntem concentrați pe colaborarea și coordonarea extraordinară pe care o avem cu Franța ca aliată și prietenă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Comentariile lui Macron reflectă convingerea sa că țările europene ar trebui să îmbrățișeze un concept de „autonomie strategică” în probleme economice și geostrategice, distincte de politicile externe ale SUA. Dar această strategie este în contradicție cu eforturile președintelui Joe Biden de a crea un front comun cu aliații și partenerii – inclusiv cei din Uniunea Europeană – pentru a respinge amenințările Chinei și Rusiei la ceea ce administrația numește „ordine internațională bazată pe reguli”.

Revolta din cauza declarațiilor lui Macron reflectă, de asemenea, o divizare în Europa cu privire la modul de abordare a Chinei – o putere economică pe care mulți nu o dezertă complet.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care l-a însoțit pe Macron pentru o parte a vizitei sale, a declarat că i-a spus liderului suprem chinez, Xi Jinping, în timpul întâlnirii lor de la Beijing de săptămâna trecută, că „amenințarea [cu] folosirea forței pentru a schimba status quo-ul [Taiwan] este inacceptabil.”

Ambasada Franței a dat vina pe „suprainterpretări” asupra furiei din cauza remarcilor lui Macron și a spus că poziția Franței față de Taiwan este neschimbată. Anul trecut, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a descris securitatea Taiwanului ca fiind esențială pentru stabilitatea regională și a spus că Franța este „foarte dornică să acționeze pentru a preveni orice conflict”.

Emmanuel Macron: „dacă nu putem pune capăt conflictului din Ucraina, ce credibilitate vom avea în Taiwan?”

Macron spunea că „dacă nu putem pune capăt conflictului din #Ucraina, ce credibilitate vom avea în Taiwan? Căutăm să ne angajăm cu China pentru pace și stabilitate în Ucraina. Și problema Taiwanului a apărut în mod evident în discuțiile sale cu Pres Xi”, a spus consilierul de presă al ambasadei Franței, Pascal Confavreux, într-o serie de tweet-uri luni.

Biroul de reprezentare economică și culturală din Taipei din Washington, D.C. – ambasada de facto a insulei autonome – nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Unii parlamentari GOP au cerut o reevaluare a relației dintre SUA și Franța. „Dacă Franța este cu adevărat angajată să abandoneze națiunile democratice în favoarea unui regim comunist brutal, Statele Unite trebuie să-și reevalueze poziția față de Franța”, a declarat reprezentantul Chris Smith (R-N.J.), președintele Comisiei Executive a Congresului pentru China. El a numit declarația lui Macron o „aparentă trădare a Taiwanului democratic”.

Alții au văzut un standard dublu în sprijinul Franței pentru eforturile SUA de a apăra Ucraina în timp ce închideau ochii la amenințarea Chinei la adresa Taiwanului.

„Macron vrea ca SUA să salveze Europa împotriva agresiunii ruse, dar se pare că își depun un jurământ de neutralitate împotriva agresiunii chineze din Pacific”, a scris luni senatorul John Cornyn (R-Texas).

Pe termen lung, comentariile lui Macron ar putea ajuta la susținerea parlamentarilor GOP care doresc să pună capăt cheltuielilor masive de numerar și armament ale administrației Biden pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei. Reprezentanta Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) la începutul acestei luni a cerut încetarea finanțării SUA pentru ceea ce ea numește un „război proxy cu Rusia”. Iar presupusul candidat GOP la președinție, guvernatorul Ron DeSantis din Florida a respins recent războiul din Ucraina drept o „dispută teritorială” neesențială pentru interesele de securitate națională a SUA, poziție pe care a revenit câteva zile mai târziu.

„Dacă Macron vorbește în numele întregii Europe, iar poziția lor acum este că nu vor alege părți între SUA și China față de Taiwan… poate că ar trebui să spunem că ne vom concentra asupra Taiwanului și a amenințărilor pe care le prezintă China, iar voi vă ocupați de Ucraina și Europa”, a spus senatorul Marco Rubio (R-Fla.) într-un tweet duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025