Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Despre fenomentul care îngrijorează, la nivel mondial anume poluarea fără precedent şi realităţi educaţionale într-o nouă ediţie BZI LIVE alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică din cadrul UAIC Iaşi – FOTO

LIVE VIDEO – Despre fenomentul care îngrijorează, la nivel mondial anume poluarea fără precedent şi realităţi educaţionale într-o nouă ediţie BZI LIVE alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică din cadrul UAIC Iaşi – FOTO

09 ian. 2022, 15:46,
în BZI LIVE

Despre fenomentul care îngrijorează, la nivel mondial anume poluarea şi realităţi educaţionale alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Despre cauzele poluării excesive și despre posibile soluții de reducere a acesteia vor fi alte puncte dialogate cu universitarul ieşean. Datele furnizate, pe parcursul ultimelor luni, atât prin activităţile şi acţiunile în teren ale profesorului Gurlui dar şi de agenții de monitorizare a poluării cu particule fine arata ca Iaşul este, în prezent, cel mai poluat oraş din ţară şi unul dintre cele mai poluate din Europa.

Despre cauzele poluării excesive, ultimele cazuri din Moldova, România şi străinătate, totul coroborat şi cu implicaţii legate de pandemia de COVID-19 respectiv măsurile ce pot fi luate se va discuta alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui. De precizat că acesta este şi directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Pe de altă parte, cu profesorul universitar se va dialoga şi pe zona activităţii sale didactice, de cercetare, munca în laborator, proiectele naţionale şi internaţionale pe care le derulează.

Membru al echipei unui proiect internaţional de anvergură prin care se încearcă crearea unor hub-uri moderne în domeniul cercetaţii ştiinţifice

De reliefat că profesorul şi fizicianul Silviu Gurlui este membru al echipei unui proiect internaţional de anvergură prin care se încearcă crearea unor hub-uri moderne în domeniul cercetării ştiinţifice. Prin intermediul acestuia staţiunile Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor fi transformate în hub-uri moderne pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. Este vorba de proiectul ”Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România – RECENT-AIR”, cu un buget total al proiectului de 19.371.720 euro, cu TVA.

Despre fizică laserelor, optică şi spectroscopia atmosferei, poluare şi mediu

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui este cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laser – LOASL. Printre domeniile sale de competenta se număra fizica laserelor, optică şi spectroscopia atmosferei, poluare şi mediu. A realizat singurul aparat din tară capabil să monitorizeze chimic respectiv să descifreze atmosfera terestră până la 15 kilometri altitudine. Lucrează în cercetare avansată de peste 20 de ani, fiind autorul a zeci de lucrări ÎŞI. A contribuit la formarea profesională a peste 30 de cercetători, astăzi antrenaţi în activităţi de cercetare ale laboratoarelor din Uniunea Europeană (UE), Statele Unite ale Americii (SUA) sau Japonia.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`