BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre Istorie, Cultură şi promovarea valorilor naţionale, în Platoul BZI LIVE alături de prof. Areta Moşu, preşedinte al Despărţământului ”Mihail Kogălniceanu”, for legat de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) – FOTO

Publicat: 12 ian. 2022

Joi, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE este programată o editie-dialog alături de prof. Areta Moşu, preşedinte al Despărţământului ”Mihail Kogălniceanu”, for legat de Asociaţiunea Transilvana pentru Literatura Romană şi Cultura Poporului Român (ASTRA). Alături de aceasta vor fi abordate teme ce ţin de activitatea şi proiectele de consistenta derulate de enititatea pe care o coordonează, Istorie, Cultura şi promovarea valorilor naţionale. Născută în data de 4 august 1946, în comună Principele Mihai, judeţul Ilfov (astăzi, com. Nicolae Bălcescu, jud. Călăraşi).

A absolvit Liceului Teoretic Cuza-Voda din Huşi (1964) respectiv Facultatea de Litere a Universităţii ”Alexandu Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Între 1990-1994 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei „Ginta Latină” din Iaşi. Din 1994, ocupa funcţia de preşedinte al Despărţământului ASTRA ”Mihail Kogălniceanu” Iaşi. Din anul 1995 este director al publicaţiei Despărţământului ASTRA Iaşi „Revista Româna” şi vicepreşedinte al Asociaţiunii Transilvane pentru literatura româna şi cultura poporului român – ASTRA, cu centrul la Sibiu (responsabil pentru relaţii cu romanii de pretutindeni). Autor a numeroase studii şi materiale legate de activităţile desfăşurate cu românii din afara graniţelor în publicaţii ca: „Foaia Poporului”, „Astra Blăjeana”, „Astra”, „Tibiscus”, „Arcaşul”, „Concordia”, „Revista Româna”, „Flux”, sau „Jurnalul de Chişinău”. Aceasta a publicat numeroase studii şi materiale legate de activităţile desfăşurate de către Despărţămintele ASTREI, din ţară şi din afara graniţelor, în volume care au fost editate cu prilejul unor evenimente istorice cum ar fi: „A 100-a Adunare Generală a ASTREI Naţionale”, „10 ani de la apariţia ASTREI în Republica Moldova”, comemorări ale unor poeţi români, „Deniile eminesciene” (1995-2005) sau altele.

Asociaţiunea Transilvana pentru literatură şi cultura poporului român (ASTRA) a fost fondată la 1861 (23 octombrie/4 noiembrie), în Sibiu

Asociaţiunea Transilvana pentru literatură şi cultura poporului român (ASTRA) a fost fondată la 1861 (23 octombrie/4 noiembrie), în Sibiu, din iniţiativă a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu prelaţii Bisericilor Ortodoxă şi Greco-catolica, mitropolitul Alexandru Sterca-Sulutiu şi episcopul Andrei Baron de Şaguna, împreună cu Timotei Cipariu, George Barit, Ioan Cavaler de Puşcariu, Iacob Bologa, Ilie Macelariu, Axente Sever. Acum, la începutul secolului al XXI-lea, ASTRA se dovedeşte a fi una din cele mai alese şi mai durabile întreprinderi culturale din istoria naţiunii noastre, având contribuţii însemnate la afirmarea şi recunoaşterea valorilor naţionale. Despărţământul ASTRA ”Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, înfiinţat în 18 noiembrie 1994, este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afară României.

Multitudinea de activităţi şi preocupări existente în cadrul Despărţământului ieşean ar putea fi clasificate în şase mari categorii: 1. acţiuni de popularizare şi răspândire a culturii naţionale în România şi în cadrul comunităţilor de romani din jurul României; 2. acţiuni de înalt nivel ştiinţific şi academic (Simpozioanele Astrei, Conferinţele Astrei, Întâlnirile Astrei); 3. activităţi desfăşurate în cadrul cercurilor ştiinţifice aflate sub patronajul Despărţământului (ateliere, mese rotunde etc.); 4. editarea publicaţiilor Despărţământului ”Revista română”, ”Chronos. Revistă de istorie”, ”Constelaţii ieşene”, precum şi ale unor cercuri ştiinţifice; 5. burse acordate de Despărţământul ASTRA Iaşi şi susţinere financiar-materiala pentru studenţi şi elevi de origine romana din afară României ce studiază în Iaşi; 6. corespondenţa Despărţământului.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu