BZI LIVE

LIVE VIDEO – Despre un domeniu-cheie pentru lumea contemporană, într-o ediţie BZI LIVE alături de lect. univ. dr. Octavian Rusu, coordonator al Departamentului de Comunicaţii Digitale al Universităţii „Cuza” din Iaşi – FOTO

Publicat: 18 mart. 2021

Vineri, 19 martie 2021, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE este invitat lect. univ. dr. Octavian Rusu, Facultatea de Fizică şi coordonator al Departamentului de Comunicaţii Digitale (DCD) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Alături de acesta vor fi abordate aspecte ce ţin de: istoricul serviciilor IT&C în UAIC, evoluţia reţelei de comunicaţii, servicii IT&C într-o Universitate versus servicii de acces Internet comerciale.

Aici apar diferenţe de abordare, politici de acces şi securitate. Servicii Internet pentru universităţi la nivel naţional, european şi internaţional. Politici de securitate, planul de securitate cibernetică. Instrumente şi servicii pentru asigurarea serviciilor securizate. Autentificare, autorizare şi acces componente importante ale politicii de securitate. Specificul şi drepturile asociate conturilor instituţionale. Servicii specifice perioadei de pandemie. (videoconferinţa, software platforma educaţie).

Departamentul de Comunicaţii Digitale a fost oficial înfiinţat în iulie 1994

Departamentul de Comunicaţii Digitale a fost oficial înfiinţat în iulie 1994 (sub numele de Departamentul de Comunicaţii de Date), dar operează din noiembrie 1993, când a fost instalată prima reţea din Iaşi conectată la reţeaua pentru educaţie şi cercetare respectiv la reţeaua Internet din România. În perioada 1993-1998, DCD a activat ca nor regional pentru conectarea instituţiilor de educaţie şi cercetare din N-E României la nodul de comunicaţii de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi la Internet. Astfel, DCD a administrat nodul reţelei naţionale educaţionale şi de cercetare a „RoEduNet” din această regiune. În anul 1998 administrarea „RoEduNet” este preluată de OAOICD. „RoEduNet”, devenit ulterior Agenţia ARNIEC, nodul regional Iaşi fiind stabilit prin H.G. la Universitatea „Cuza”. Accesul Universităţii la reţeaua naţională şi la Internet se face prin acest nod. Departamentul de Comunicaţii Digitale furnizează o gamă completă de servicii de comunicaţii de date pentru un număr de peste opt mii de sisteme de calcul conectate de şi voce pentru tot campusul Universităţii „Cuza”.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.

Comentarii
Adauga un comentariu