Cancan ultimă oră

Detalii despre moartea lui Sean Connery. Care a fost motivul decesului celebrului actor

Publicat: 01 nov. 2020
Sean Connery
Sean Connery

Actorul scoţian Sean Connery, decedat la vârsta de 90 de ani,  suferea de demenţă şi s-a stins ”paşnic”, potrivit soţiei artistului, citată duminică de tabloidul The Mail, informează AFP.

”Cel puţin a murit în timpul somnului, foarte paşnic. Am fost alături de el tot timpul şi s-a stins pur şi simplu. Era ceea ce-şi dorise”, a declarat Micheline Roquebrune, pictoriţă franceză care a devenit cea de-a doua soţie a legendarului interpret al agentului ”007” în 1975.

”Suferea de demenţă, iar acest lucru a avut cu adevărat efecte negative asupra sa”, a mărturisit artista.

”Era un om nemaipomenit şi am avut o viaţă minunată împreună”, a mai spus Roquebrune. ”Va fi foarte greu fără el, ştiu. Dar nu putea ţine la nesfârşit, iar el a plecat paşnic”, a adăugat aceasta.

Sean Connery a decedat înconjurat de familie, la Nassau, în Bahamas. Nu era bine ”de ceva vreme”, a declarat fiul său, Jason Connery, pentru BBC.

Numeroase personalităţi din lumea cinematografului i-au adus un omagiu actorului scoţian, primul care a dat viaţă personajului James Bond, în ”Dr. No” (1962).

Fiecare dintre actorii care i-au călcat pe urme în rolul agentului ”007” l-au privit cu ”veneraţie şi admiraţie”, a declarat Pierce Brosnan, interpretul personajului James Bond în 4 filme.

”Sir Sean Connery , aţi fost cel mai mare James Bond al meu, al băiatului care am fost odinioară şi al bărbatului care a devenit el însuşi James Bond”, a mărturisit Pierce Brosnan.

Un alt interpret al lui ”007”, britanicul Timothy Dalton a lăudat ”prezenţa minunată” a lui Sean Connery.

A ”redat o epocă, cea a anilor şaizeci”, a spus australianul George Lazenby, care l-a interpretat pe James Bond în ”On Her Majesty’s Secret Service”.

Sean Connery este ”unul dintre adevăraţii monştri ai cinemaului”, sunt cuvintele cu care a fost omagiat de britanicul Daniel Craig.

”A definit o epocă şi un stil”, a adăugat actualul interpret al personajului inventat de scriitorul Ian Fleming, protagonistul viitorului episod al francizei Bond, ”No Time to Die”, ce urmează a fi lansat în aprilie 2021.

Actorul american Kevin Costner a scos în evidenţă ”incredibila carieră” a regretatului actor. ”Este cel mai mare star cu care am lucrat”, a scris Costner pe Twitter.

De-a lungul carierei sale de cinci decenii, Sean Connery a câştigat un Oscar, două premii BAFTA şi trei Globuri de Aur.

Funeraliile actorului vor avea loc în cadru privat, a anunţat familia, care intenţionează să organizeze o comemorare după terminarea pandemiei.

A devenit faimos după ce a jucat în James Bond

Atât lumea teatrului, cât și cea a filmului au luat în seamă frumosul atletic. Începând cu mijlocul anilor 1950, a preluat roluri de actor secundar, dar cu un succes destul de limitat. Abia când doi producători de la Hollywood au căutat un actor pentru un nou film de spionaj, după ce alții au respins oferta, tânărul Connery a riscat, a audiat pentru rol – și a fost distribuit în ceea ce avea să devină partea vieții sale. .

Primul film Bond, Dr. No , a devenit un succes la box-office în 1962. Connery s-a dovedit a fi alegerea ideală pentru rolul agentului britanic al serviciilor secrete.

Au urmat numeroase continuări, transformândul pe Connery într-o vedetă internațională. Dar pentru el, chiar și asta nu a fost suficient de bun – și a susținut, de asemenea, că este subplătit. După al cincilea film Bond, a luat o pauză. Actorul a început să caute alte genuri și a ajuns să joace roluri foarte solicitante.

A urmat o primă revenire (și mai bine plătită) ca Bond, înbol 1971, cu Diamonds Are Forever – dar și-a donat salariul record de peste 1 milion de dolari unei organizații caritabile scoțiene pe care a cofondat-o. Și 12 ani mai târziu, el ar putea fi convins încă o dată să joace Bond în Never Say Never Again , care a devenit un succes imens – și a fost ultimul său adio pentru rol. Astăzi, este încă adesea lăudat ca fiind cel mai bun Bond din toate timpurile.

Actorul a luat un Oscar pentru filmul The Untouchables

Între timp, Connery își consacra reputația de actor serios – cu diferite grade de succes comercial. A susținut câteva spectacole remarcabile în The Man Who Would Be King (1975), The Name of the Rose (1986) și The Untouchables (1987), pentru care a primit singurul său Oscar.

Între timp, de multe ori în roluri secundare, el a ajutat la succesele mari ale blockbuster-urilor de la Hollywood. Filme precum Highlander (1985), Indiana Jones (1989) și Robin Hood (1991) au beneficiat enorm de farmecul său de vârstă mijlocie.

În anii 1990, Sean Connery a jucat în câteva filme mai puțin notabile, dar până atunci își dezvoltase deja alte interese.

Când a fost numit cavaler de regina Elisabeta în 2000, patriotul scoțian a fost îmbrăcat într-un kilt în timpul ceremoniei. Ulterior a fost onorat de orașul său natal Edinburgh cu premiul Freedom of City, pe care l-a considerat mai important decât cavalerismul.

Actorul a fost întotdeauna un sprijin vocal al independenței pentru Scoția sa natală și a stabilit o fundație în beneficiul tinerilor scoțieni talentați. S-a retras oficial din actorie după ce a primit Premiul pentru realizarea întregii vieți a Institutului American de Film în 2006. Dincolo de câteva roluri vocale pentru proiecte speciale, interpretarea sa în The League of Extraordinary Gentlemen (2003) a fost ultima apariție.

Adauga un comentariu