Editorial

Detronarea lui Coldea. Da sau nu?

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Detronarea lui Coldea. Da sau nu
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

Pe surse, în absența unui comunicat DNA, se vehiculează informația cum că, împreună și separat, după peste 10 ore de audieri, în puterea nopții, s-ar fi luat decizia instituirii unor controale judiciare pentru Coldea, Dumbravă și Trăilă și plata unor cauțiuni de câte 500.000 de lei. Nu este foarte clar. Dar ce e limpede până în acest moment e că președintele statului subteran, care a devenit mai puternic decât președintele statului constituțional, se află pentru prima dată într-o mare dificultate. Ancheta de la DNA poate însemna începutul sfârșitului.
Până în urmă cu câteva ore, eram sceptic. Consideram că puterea extraordinar de mare pe care Coldea a dobândit-o de când a fost instalat la butoane de către Traian Băsescu și până în prezent, deci inclusiv în perioada în care nu a mai fost director executiv al SRI, este atât de excesivă și la fel influența sa asupra instanțelor de judecată și respectiv a Parchetului, încât pentru multă vreme rămâne invulnerabil. Și asta fără a mai lua în calcul susținerea pe care a avut-o și poate o mai are din partea statului francez și a „marelui licurici”, pentru serviciile aduse prin mega-protecția acordată societăților străine, simultan cu distrugerea concurenței românești. Dar iată că scepticismul meu pare să fie infirmat de voința procurorului Mihaela Iorga Moraru, care conduce ancheta declanșată.

Gruparea de crimă organizată în epicentrul căreia se află generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă și din care mai fac parte avocatul Doru Trăilă și alți corifei ai fostului SRI, a săvârșit sute, poate chiar mii de infracțiuni după aceeași schemă de șantaj utilizată împotriva omului de afaceri Hideg, care a și semnat denunțul oficial. Și totuși, de când se vorbește despre acest caz, de când zi de zi Anca Alexandrescu prezintă probe, niciun alt om de afaceri nu s-a prezentat la DNA. Ne putem imagina un mare covor, dedesubtul căruia s-a adunat o cantitate considerabilă de gunoi. Și, cu toată tevatura creată, până una alta nu a fost ridicat decât un colț și încă nici acolo, în absența finalizării anchetei, nu s-a făcut curat. Încă un motiv pentru scepticismul meu. Pe de altă parte, pentru condamnarea la ani grei de închisoare a membrilor acestui grup criminal organizat ajunge un singur caz temeinic probat. Iar în acest singur caz aflat în prezent la DNA există sute de înregistrări și documente prin care a putut fi luată urma banilor. Dacă se va merge până la capăt, este suficient. Și mai ales dacă rechizitoriul care va fi întocmit de Mihaela Iorga Moraru nu va fi demontat de vreo instanță înșurubată în justiție de către generalul Dumbravă, care în trecut a mers cu nerușinarea atât de departe, încât a vorbit deschis despre „culoarele din justiție” pe care le-a creat și le utilizează.

Ceea ce s-a întâmplat ieri, precum și deciziile luate în puterea nopții, mă determină să am încredere că măcar de această dată, într-un caz atât de important, de mare răsunet în plan național și internațional, se va face dreptate. „Gurile rele” vorbesc deja despre scenariul conform căruia Florian Coldea ar putea lua decizia de a fugi în străinătate, acolo unde se află pușculițele pe care le-a alimentat cu zeci de milioane de euro. Nu cred că este posibil. Un personaj de anvergura sa nu se poate ascunde în gaură de șarpe.

Adauga un comentariu