Local

Dezastru cauzat de funcționari din Primăria Iași: Scandal pe activitatea instituției!

Publicat: 20 ian. 2022
Sediul Primăriei Municipiului Iași, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
Funcționari din Primăria Iași au provocat un adevărat dezastru la nivelul administrației locale printr-o serie de decizii luate în funcție de interese

Situație gravă în administrația locală, din cauza unor funcționari din Primăria Iași! Cazul Denisei Ionașcu, secretarul Consiliului Local, implicată în mai multe scandaluri în ultimii ani, a scos la iveală alte detalii ce țin de activitatea funcționarilor

În ultimele zile, în mediul politico-administrativ din țară a apărut o situație legată de cazul secretarilor unităților administrativ-teritoriale. Concret, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a trimis o scrisoare deschisă către Asociația Municipiilor din România, prin care a solicitat modificarea legislației privind activitatea secretarilor.

Edilul a arătat faptul că activitatea acestora trebuie restrânsă la o perioadă limitată, în timpul mandatului demnitarului, pentru o mai bună colaborare administrativă. Totul a pornit de la situația secretarului Consiliului Local Iași, Denisa Ionașcu. Primarul Mihai Chirica s-a arătat nemulțumit de colaborarea cu aceasta, dar și de modul în care secretarul blochează proiectele orașului. În plus, edilul a arătat și faptul că aceasta face jocurile unor alte persoane, în detrimentul locuitorilor orașului.

Scandal din cauza unor funcționari din Primăria Iași

Solicitarea primarului a stârnit un val de reacții, în special din partea Corpului profesional al secretarilor generali ai comunelor din România, condusă de Dan Cârlan, fost prefect și parlamentar de Iași, actual secretar al comunei Tarcău, din județul Neamț.

Situația este cu atât mai absurdă, cu cât cel mai revoltat a fost cel care era numit, în mediul politic, „bufonul Iașului„. Astfel, Cârlan s-a orientat după ce nu a mai fost prefect și s-a asigurat până la pensie pe o funcție de secretar de primărie.

Secretarii de primării vor funcția pe viață

Problema este, însă, alta. O asemenea funcție de răspundere nu poate fi pe viață, așa cum speră personaje precum Dan Cârlan sau Denisa Ionașcu. O funcție de acest calibru, ce implică răspundere, trebuie să fie deținută de oameni capabili să țină pasul cu vremurile, nu de persoane care își așteaptă liniștite pensia. Nemulțumirea secretarilor este evidentă, din moment ce aceștia și-au asigurat postul pe viață, iar o eventuală modificare legislativă le poate da peste cap toate planurile.

Cazul trebuie analizat la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, la nivel parlamentar, unde se află factorii ce pot decide modificarea legislativă. Pentru o funcție de asemenea răspundere, un secretar trebuie să dea examen periodic, să aibă cunoștințe de digitalizare, nu să se piardă în ecranul calculatoarelor pe seriale online. Speța de la Iași nu poate fi dezbătută de secretarul unei comune dintr-un alt județ, un personaj care pare că se opune din răsputeri progresului digitalizării, doar pentru a-și proteja tagma.

Primarul Mihai Chirica a cerut modificarea legislației

Dacă situația va persista, chiar actuala Coaliție PNL-PSD ar arăta ca una retrogradă, încremenită în anii ’90, în care sunt promovate persoane fără studii și experiență profesională pe funcții de o asemenea răspundere. Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a avut dreptate în situația de față, cerând o schimbare legislativă în beneficiul urbei pe care o conduce. Acesta a lăsat să se înțeleagă că progresul unui oraș nu poate sta în mâna unei femei agățate de dezvoltatorii imobiliari cu interese, cum este Denisa Ionașcu. Secretarii trebuie să reprezinte interesele comunității, ale Primăriei, nu pe cele ale unor grupuri de interese, fie ale statului, fie ale unor persoane influente.

Funcția de secretar ar putea fi ocupată pe baza unui concurs, tocmai ca lucrurile să poată funcționa în condiții normale. Secretarul Primăriei a ajuns la stadiul în care își permite să inducă în eroare primarii, viceprimarii, Consiliul Local. Ba chiar poate bloca buna desfășurare a activității departamentelor din instituție. Și, asta, pentru că i s-a oferit o funcție din care nu poate fi înlăturat dacă își depășește atribuțiile.

Mandatul unui secretar trebuie să fie limitat

Dacă, pentru șeful statului, pentru un judecător de la Curtea Constituțională sau un parlamentar, mandatele sunt pe o perioadă de 4-5 ani, pentru un secretar de primărie, funcția este pe viață! Practic, este cea mai sigură slujbă de la stat, iar o amenințare la adresa tagmei secretarilor nu face bine, în opinia „bufonului” Dan Cârlan. Și acesta ar trebui să înțeleagă că, la 65 de ani, nu poți reprezenta o Primărie, că un astfel de secretar nu poate ține pasul cu digitalizarea.

În fapt, totul nu a fost decât un joc al lui Dan Cârlan, secretarul comunei Tarcău, care încearcă să-i protejeze pe cei asemenea lui. O vorbă veche arată că, întotdeauna, proștii sunt cei mai convingători și că au argument pentru toate. Din păcate, unii funcționari din Primăria Iași au transformat instituția într-o corabie aflată în derivă.
Comentarii
  • Să fim serioşi, mai degrabă sunt convins că actuala secretară îi strică foarte multe combinaţii şi ilegalităţi primarului, acest oraş afost mutilat de un NENOROCIT ca nichita, şi continuă să fie mutilat de chirica, dar, nu poate să facă chiar tot ce vrea pentru că i pune frînă secretara

  • Functionarii??? Primarii acestui oras au fost ca si cainii fara lesa. Cei mai corupti si puscariabili primari ii are Iasiul! cand caapul pute,ce te astepti de la restul. Doamna denisa e de cateva decenii in primaria Iasi,e unsa cu toate alifiile coruptilor primari,stie cine si cum ,si de ce respira in primarie. In cardasie unul cu altul,de la primar pana la militianul cu burtile cazute peste pantaloni de la usa primariei,sunt corupti,ineficienti,lenesi,birocrati scarbosi,ignoranti si trebuiesc starpiti. Daca am fi avut o clasa pilitica normala,i-ar aresta pe toti la Iasi. Iasiul ,oras cultural,a fost desfigurat de constructii si avize ilegale,de coruptie si de scandaluri,totul parca se face anapoda. Nu putem vorbi de functionari ,atunci cand primarul mincinos,are 5 mandate si predecesorul si mentorul sau sta prin puscarii. TREZIREA!!!

  • Ca si madam Vernica de la CJ care mai e si in CA la DGASPC Iasi si desi stie de abuzurile de acolo, ii mangaie pe crestet. E pe mana cu clanul Florin Ion & Co. O sa va bataDumnezeu intr-o zi, o sa varsati lacrimi la un moment dat si voi si copiii si nepotii vostri . Sa va amintiti atunci, nenorocitilor.

  • Ce gogosi ati scapat pe jos cu articolul asta jegos!
    Asociatia secretarilor de consilii locale din Romania a semnat protestul impotriva propunerii imbecile a piticului sprituit, nu doar de catre Dan Carlan!
    De ciuda ca ii sunt stricate afacerile de catre secretara ce nu vrea sa raspunda si ea pentru golaniile primarului, de ciuda ca si voi sunteti stransi cu usa de parchet pentru afacerea cu Chirica, Harabagiu si blocul vostru de pe Sararie, ia sa vedem noi cum putem scapa de Denisa ca sa ne facem linistiti spagile si afacerile imobiliare….

  • Chirica a primit mult tain de la dezvoltatorii imobiliari. Intrarea in PNL a costat, campania electorala la fel, intretinerea lui Stefanel ala micu’ costa, plus casele primarului costa si alea. Iar Denisuca ca sa nu faca puscarie din cauza lui Chirica, l-a dat pe goarna la DIICOT, iar Chirica vrea sa scape de ea acum. Ea stie toate mersurile in primarie. Pe de alta parte cand a fost arestat Nichita, trebuia sa plece si ea. De atunci faceau combinatii, bineinteles in defavoarea noastra.

  • O mare minciuna acest articol. Nu vrea nimeni functii pe viata, vor respect fata de ei si fata de lege. Oamenii astia au dat deja CONCURS iar comparatiile pe care le face autorul articolului sunt doar cu FUNCTII POLITICE. Te intreb domnule autor – procurorii, judecatorii, ceilalti functionari publici (inclusiv politistii) nu ocupa functiile prin concurs ~pe viata ~ ca sa te citez? Atat de mult va deranjeaza pe unii oamenii corecti care isi fac treaba si sustineti politrucii afaceristi si acolitii lor? Subiectul acesta e dinamita pentru escroci asa ca las-o mai moale.

Adauga un comentariu