Mii de persoane se expun zi de zi unui pericol major, fără să știe acest lucru. În municipiul Iași, mai multe localuri funcționează și acum fără a avea autorizația de securitate la incendiu. Administratorii acestor localuri nu au învățat nimic de la tragedia din clubul Colectiv. Pentru că legea le permite să funcționeze în continuare, aceștia își văd liniștiți de treabă. Situația poate degenera în orice moment
Peste doar 4 zile se împlinesc patru ani de la tragedia care a îndoliat o țară întreagă. În noaptea de 30 octombrie 2015, un incendiu a distrus clubul Colectiv din capitală, iar 64 de persoane și-au pierdut viața. După dezastrul de la Colectiv, autoritățile au pornit o adevărată vânătoare a localurilor din întreaga țară care nu aveau autorizație de securitate la incendiu. Unii patroni s-au conformat și au făcut toate diligențele pentru a intra în legalitate și pentru a spori siguranța clienților. Alții însă au trecut cu vederea peste acest lucru. Așa s-a întâmplat și la Iași, unde mai multe localuri funcționează bine mersi în continuare.
Pentru că legea a fost mai permisivă, majoritatea administratorilor de localuri au răsuflat ușurați. Singurul lucru demn de semnalat a fost faptul că încă de anul trecut, patronii au fost obligați ca la intrarea în restaurante, cluburi sau baruri să afișeze un mesaj: „Acest local funcționează fără aviz de securitate la incendiu”. În aceste condiții, afacerea a mers în continuare.
Nimeni nu poate uita data de 20 ianuarie 2011. Clubul Pub 75 din Tudor Vladimirescu a ars din temelii după ce un scurt circuit la instalația electrică a făcut ca incendiul să se propage instant. În urma incendiului, o tânără de 21 ani, angajată a localului, a decedat.
Lista rușinii de la Iași
Lucrurile nu sunt prea roz nici în municipiul Iași. În evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost identificate 49 de obiective cu destinația de turism și/sau alimentație publică ce dețin autorizație de securitate la incendiu.
În alte 17 cazuri, situația este exact invers. Toate acestea funcționează fără a deține autorizație de securitate la incendiu. Este vorba de Pizza Nico (șoseaua Nicolina, nr. 24), Kraft Pub & Restaurant (bulevardul Dimitrie Mangeron, nr. 71), Eskada Lounge & Club (strada Anastasie Panu, nr. 38). În lista rușinii se mai află și Hotel Eden (strada Sfântul Sava, nr. 1), Hanul Dacilor (șoseaua Bucium, nr. 73), Sunrise Ciric (șoseaua Aroneanu, nr. 8). Conform ISU, avizul lipsește și de la Casa Boierească (șoseaua Bucium, nr. 136), Acaju Cafe (strada Anastasie Fătu, nr. 2), Little Texas, Hotel Onest (strada Mașinii, nr. 4), La Cumătru (șoseaua Bucium, nr. 47). De asemenea, în listă se mai află și Hotel Moldova (bulevardul Anastasie Panu, nr. 31), Hotel Prestige (strada Titu Maiorescu, nr. 1), dar și Guștar Copou (strada Fagului, nr. 19).
Ce spun autoritățile
„Situația cu privire la necesitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu, precum și cu privire la stadiul de obținere a acesteia este cea care a fost identificată la momentul ultimului control executat la fiecare operator economic în parte. Pentru construcțiile/amenajările care nu se regăsesc în aceste liste, facem precizarea că acestea se pot afla în mai multe situații.
Construcțiile/amenajările pot fi autorizate anterior perioadei de referință. Construcțiile/amenajările se pot afla în procesul de autorizare la momentul actual. Se poate ca operatorul economic să își fi închis sau suspendat activitatea. Totodată, se poate să nu se încadreze în categoriile de construcții/amenajări care se supun autorizării, conform prevederilor legale”, au arătat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.
Au rămas cu amenzile
Imediat după tragedia de la Colectiv, ISU a făcut o serie de controale la mai toate localurile ieșene. La vremea respectivă, amenzile au curs cu nemiluta. Unele cluburi s-au închis chiar pentru o vreme, până au obținut autorizațiile respective. Numai că nu toți au învățat din tragedia care a îndoliat zeci de familii în noaptea de 30 octombrie 2015. Și unele instituții publice au fost luate la ochi de către cei de la ISU. Între timp, situația s-a mai rezolvat. Prea puțin însă pentru ceea ce este nevoie. Conform Legii 307/2006, nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilității acestora se sancționează cu amendă între 20.000 și 50.000 lei. Se poate ajunge și la închiderea localului respectiv. În unele situații, amenda poate ajunge la 100.000 de lei.
Administratorii localurilor care nici la această oră nu dețin toate avizele ar trebui să înțeleagă că pe primul plan este siguranța clientului. Unii însă, pun pe primul plan afacerea care le aduce bani frumoși în buzunare, fără să se mai gândeasă la consecințe.