Prima pagină » National » Dezastrul lăsat în urmă de codul roşu de vijelii. Au fost rafale de peste 100 de km/h

Dezastrul lăsat în urmă de codul roşu de vijelii. Au fost rafale de peste 100 de km/h

13 iun. 2024, 21:00,
BZI.ro, în National

A fost cod roşu de vijelii în mai multe judeţe ale ţării, iar vântul, ploile şi grindina uriaşă au lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert.

În Caraş Severin şi Mehedinţi natura s-a dezlănţuit cu rafale ce au depăşit 100 de kilometri pe oră, iar grindina a fost de dimensiuni foarte mari.

Urmele bucăţilor de gheaţă căzute căzute cu putere se puteau vedea pe faţadele mai multor clădiri.

Oamenii au fost avertizaţi să se pună la adăpost prin mai multe mesaje Ro-Alert

În Drobeta Turnu Severin au fost smulse zeci de acoperişuri şi doborâte peste maşinile din parcare. Multe autoturisme s-au ales cu parbrizul spart. Străzile au fost inundate şi circulaţia blocată.

„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii militari din cadrul Secției Moldova Nouă au fost solicitați să intervină pentru degajarea unui cablu de telecomunicații căzut pe carosabil, pe DN57, localitatea Coronini, precum și pentru degajarea mai multor stâlpi de lemn căzuți pe DJ 571A, localitatea Gornea. De asemenea, s-a intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire specifice la un stâlp electric care a fost lovit de fulger, în urma descarcărilor electrice, în localitatea Sichevița, la fața locului fiind prezent și un echipaj al operatorului de energie electrică. În urma fenomenelor meteorologice, au rămas fără curent electric 5 localități: Oravița (parțial), Liborajdea, Sichevița, Valea Ravensca și Crușovița”, anunță ISU Caraș Severin.

De asemenera, în ultimele două ore, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Portocaliu și Codul Roșu, în dispeceratul ISU Mehedinți au fost înregistrate 61 de apeluri de la cetățeni.

„Pompierii mehedințeni intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării, pentru îndepărtarea copacilor de pe autoturismele cetățenilor, dar și de pe carosabil. Pentru asigurarea unui răspuns prompt în cazul înregistrării acestor situații deosebite, a fost activată și grupa operativă a ISU Mehedinți începând cu ora 19:30. Până în acest moment, printre localitățile afectate amintim municipiul Drobeta Turnu Severin, Orșova și Gura Văii”, potrivit ISU Mehedinți.

Fenomenele avertizate sunt grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu viteze de peste 90 km/h

Meteorologii au emis o avertizare cod roșu pentru localități din Gorj, Dolj și Mehedinți valabilă până la ora 21.00. Fenomenele avertizate sunt grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu viteze de peste 90 km/h, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Fenomenele averizate sunt grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu viteze de peste 90 km/h, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Zone vizate sunt localități din județul Gorj – Turceni, Plopșoru, Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Crușet, Stoina, Stejari, Dănciulești, Brănești, Căpreni și Ionești, din județul Dolj – Filiași, Argetoaia, Brădești, Melinești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Braloștița, Breasta, Goiești, Murgași, Coțofenii din Dos, Cernătești, Scăești, Sopot, Almăj, Grecești, Brabova, Fărcaș, Mischii, Predești, Coțofenii din Față, Pleșoi, Seaca de Pădure, Tălpaș, Secu, Gogoșu, Botoșești-Paia, precum și din județul Mehedinţi- Butoiești, Bâcleș, Dumbrava, Grozești, Breznița-Motru, Stângăceaua.

Interval de valabilitate este între orele 20.00 și 21.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *