Magazin

Diabetul zaharat poate determina amputarea unor membre

Publicat: 17 sept. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diabetul zaharat poate determina amputarea unor membre
1

• O rana, o leziune cat de mica ce apare la un bolnav cu diabet zaharat poate crea complicatii atat de grave incat medicul chirurg este nevoit sa amputeze degetul sau piciorul acestuia pentru a-i salva viata • „Amputatia este ultima faza in tratarea unor leziuni ce apar la bolnavii cu diabet zaharat. In general, se ajunge la amputatii de degete, pentru ca diabetul zaharat prinde oasele mici. Din nefericire, bolnavii vin la spital cand boala este deja intr-un stadiu avansat si singura posibilitate de salvare a vietii acestora este amputatia. O rana, o zgarietura care apare la un bolnav diabetic nu este ingrijita si atunci se instaleaza infectia, gangrena”, a declarat prof. dr. Eugen Tarcoveanu

Cea mai grava consecinta a netratarii corespunzatoare a leziunilor la nivelul piciorului la bolnavii cu diabet zaharat este amputarea. Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin neputinta totala sau partiala a organismului de a utiliza zaharul, glucidele, din alimentatie. Deficienta determina cresterea cantitatii zaharului in sange, ceea ce se numeste hiperglicemie. Atunci cand zaharul se elimina prin urina, bolnavului ii este mereu foame. Metabolismul, intrebuintarea glucidelor este un procedeu complex in care rolul principal il are hormonul pancreasului, insulina. In diabetul zaharat, insulina scade partial sau total prin diminuarea secretiei de insulina, nevoile crescute ale organismului pentru insulina, prezenta enzimelor care degradeaza sau descompun insulina. Boala poate sa apara la orice varsta, cu o frecventa mai mare la persoane cu varsta intre 40 si 50 de ani. Cu cat apare la o varsta mai inaintata, cu atat evolutia sa este mai benigna. Diabetul zaharat poate fi urmat de complicatii grave, arterioscleroza generala sau localizata pe inima, pe membre, dar si prin afectarea vederii – cataracta.

Coma este complicatia cea mai grava a diabetului zaharat si se produce prin acumularea in sange a produselor toxice rezultate din utilizarea necorespunzatoare a proteinelor si grasimilor. Diabetul zaharat se poate mosteni de la parintii bolnavi. In formele grave se foloseste insulina prin injectii. Leziunile ulceroase au un aspect de crater supurativ, cu marginile usor ridicate. Acestea pot sa apara prin neglijarea celor mai mici rani, cum ar fi rosaturi de pantof, zgarieturi, fisuri si crapaturi ale talpii si chiar dupa taierea unei unghii. Complicatiile cele mai frecvente sunt infectiile si necroza, gangrena, care pot duce la amputarea piciorului afectat sau chiar pun in pericol viata pacientului. Daca se observa chiar si o simpla inrosire a degetelor in urma purtarii unor pantofi noi, fara a avea vreo durere, este un semn de deteriorare a tesutului din cauza diabetului si in doar cateva saptamani se poate ajunge la amputarea degetului. Specialistii recomanda ca la aparitia celei mai mici leziuni la picior, chiar dupa taierea unei unghii, diabeticii sa se prezinte imediat la medic, fiindca amanand consultul leziunea ataca tesutul osos si se ajunge la amputarea piciorului. O alta cauza a ulceratiilor la nivelul piciorului o constituie varicele. Medicii afirma ca cea mai frecventa cauza a aparitiei ulcerului de gamba o constituie insuficienta venoasa cronica. „Amputatia este ultima faza in tratarea unor leziuni ce apar la bolnavii cu diabet zaharat. In general, se ajunge la amputatii de degete, pentru ca diabetul zaharat prinde oasele mici. Din nefericire, bolnavii vin la spital cand boala este deja intr-un stadiu avansat si singura posibilitate de salvare a vietii acestora este amputatia. O rana, o zgarietura care apare la un bolnav diabetic nu este ingrijita si atunci se instaleaza infectia, gangrena. Nu putem spune ca a crescut numarul bolnavilor cu diabet zaharat care ajung la amputatii. Pot sa afirm ca acum diabetul este mai bine controlat si, daca inainte se efectuau cate 3-4 operatii pe luna pentru amputatie, acum avem cate 2-3 cazuri”, a declarat prof. dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Adauga un comentariu