Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Dialog în Studioul BZI LIVE despre importanta, sensibila și grava problemă din societatea contemporană anume violența asupra femeilor alături de şef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRAA, din cadrul USV Iași și Virgil Leițoiu, sociolog – FOTO

LIVE VIDEO – Dialog în Studioul BZI LIVE despre importanta, sensibila și grava problemă din societatea contemporană anume violența asupra femeilor alături de şef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan FIRAA, din cadrul USV Iași și Virgil Leițoiu, sociolog – FOTO

28 nov. 2023, 15:00,
în BZI LIVE

Miercuri, 29 noiembrie 2023, începând cu ora 14.30 în Platoul BZI LIVE este programată o interesantă, originală și utilă emisiune alături de şef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USV Iași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi alături de Virgil Leițoiu, sociolog.

Dialogul va avea în prim-plan tema legată de importanța, sensibila și grava problemă din societatea contemporană anume violența asupra femeilor. Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor a fost declarată în Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000 prin Rezoluția nr. A / RES / 54/134. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo. Organizația Națiunilor Unite definește violența asupra femeilor ca fiind ”orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat vătămare sau suferință fizică, sexuală sau psihică pentru femei, inclusiv amenințări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apare în viața publică sau în viața privată”.

Violența asupra femeilor, în special violența partenerului intim și violența sexuală, este o problemă majoră de sănătate publică și o încălcare a drepturilor omului

Violența asupra femeilor, în special violența partenerului intim și violența sexuală, este o problemă majoră de sănătate publică și o încălcare a drepturilor omului. Estimările publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică faptul că, la nivel global, aproximativ 1 din 3 (30 la sută) dintre femeile din întreaga lume au fost supuse fie violenței fizice și/sau sexuale în cadrul cuplului sau în afara lui de-a lungul vieții. Majoritatea acestei violențe este violența partenerului intim. La nivel mondial, aproape o treime (27 la sută) dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani care au fost într-o relație raportează că au fost supuse unei forme de violență fizică și/sau sexuală de către partenerul lor intim. Violența asupra femeilor poate fi prevenită prin educație, care împreuna cu sectorul sănătății au un rol important de jucat pentru a oferi suport și îngrijiri medicale cuprinzătoare femeilor supuse violenței și ca punct de intrare pentru îndrumarea femeilor către alte servicii de sprijin de care ar putea avea nevoie.

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume și poate avea loc acasă, pe stradă, la școală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, în spitale. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivel de educație. Pe lângă componentele măsurabile, verificabile în cifre și statistici, fenomenul violenței asupra femeii are și o componentă mai puțin văzută, formele subtile ale acesteia, forme care nu pot fi cuprinse în cifre și statistici. Este vorba, în principal, de agresiunea constantă a societății asupra femeilor, prin limitarea accesului la educație, prin evaluarea socială cu dublă măsură, prin discreditarea bazată pe gen, prin discriminarea pe piața muncii, prin discriminarea în viața administrativă și politică, prin disparitățile bazate pe gen în măsurile privind egalitatea de șanse. Despre aceste lucruri mai puțin vizibile va fi dialogul din Studioul BZI LIVE.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`