BZI LIVE

LIVE VIDEO – Dialog util şi plin de informaţii, în Studioul BZI LIVE, pentru toţi profesorii din învăţământul preuniversitar alături de profesorul şi metodistul Constantin Hriscu, noul director al Casei Corpului Didactic „Spiru Haret” Iaşi – FOTO

Publicat: 17 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 18 octombrie 2021, începând cu ora 15.00, un nou dialog util şi plin de informaţii este programat în Studioul BZI LIVE, asta pentru toţi profesorii din învăţământul preuniversitar. Totul alături de profesorul şi metodistul Constantin Hriscu, noul director al Casei Corpului Didactic (CCD) „Spiru Haret” Iaşi. Toate detaliile legate legate de activitatea, proiectele şi programele instituţiei vor fi abordate cu acesta. De asemenea, despre programe de perfecţionare pentru cadrele didactice, programe derulate pe fonduri europene, pregătirea profesorilor pentru învăţământul on-line, noi provocări în procesul educaţional vor reprezenta alte puncte ale dialogului.

Un grup de 5 experți educaționali, profesori metodiști și formatori ai Casei Corpului Didactic „Spiru Haret” Iași au participat la cursul”Building Democratic Cultures at School” desfășurat la The European Wergeland Center (EWC) din Oslo, Norvegia

De menţionat ca, în perioada 5-12 octombrie 2021, un grup de 5 experți educaționali, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, prof. Luciana Antoci, prof. Silviu Iordache, preşedinte Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) România, profesori metodiști și formatori ai Casei Corpului Didactic „Spiru Haret” Iași (inclusiv Constantin Hriscu) au participat la cursul „Building Democratic Cultures at School” desfășurat la The European Wergeland Center (EWC) din Oslo, Norvegia, în cadrul Proiectului SEE “Democracy Start with you! – DEM îs YOU!”. Cursul a vizat familiarizarea participanţilor cu cele mai noi instrumente ale Consiliului Europei în ceea ce privește cultura democratică școlară. De asemenea, activitățile derulate au avut ca scop și ghidarea cursanților în vederea promovării și implementării acestor valori în cadrul școlilor, precum și în integrarea practicilor inovative în procesul de predare-învățare şi de formare continuă a profesorilor.

Amintim că Proiectul „Democracy Start with you! – DEM îs YOU!” se derulează prin PROGRAMUL DE EDUCAȚIE, BURSE, UCENICIE ȘI ANTREPRENORIATUL TINERILOR ÎN ROMÂNIA, este finanțat prin granturile SEE 2014-2021 și se desfășoară la Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” Iași în perioada iulie 2021 – decembrie 2022. Proiectul își propune îmbunătățirea și achiziția de noi competențe în rândul a 10 formatori care să formeze, la rândul lor, cadrele didactice din județul Iași în vederea eficientizării procesului educativ prin crearea de școli democratice în care toți actorii să fie implicați activ.

La începutul lunii septembrie 2021, un nou director, într-o instituție-cheie pentru mii de profesori din Iași, a fost numit de Ministerul Educației

De arătat că, la începutul lunii septembrie 2021, un nou director, într-o instituție-cheie pentru mii de profesori din Iași, a fost numit de Ministerul Educației. Prof. metodist Constantin Hriscu a devenit coordonator al Casei Corpului Didactic „Spiru Haret”. El îl succede pe prof. Silviu Iordache, care a devenit președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. De reliefat că prof. Constantin Hriscu are o lungă experiență atât la cadredră, cât și în CCD. Pe de altă parte, anul trecut, a coordonat o amplă activitate ce a vizat pregătirea și perfecționarea cadrelor didiactice din județul Iași pe segmenul învățământului on-line.

Care sunt obiectivele noului director al CCD Iași, prof. Constantin Hriscu

În acest context, prof. Constantin Hriscu a oferit detalii în legătură cu obiectivele pe care le are ca director al Casei Corpului Didactic „Spiru Haret”. „Principalele obiective și priorități, din noua postură, sunt acelea de a continua cu succes cele 5 proiecte, derulate atât prin Programul Operațional Capital Uman -POCU, respectiv în Spațiul Economic European. Unul face referință la mentoratul didactic și este vorba de o mare provocare având în vedere că este vorba de o implicarea a 30.000 de profesori, pe plan național. De asemenea, trebuie continuat proiectul CRED – „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți”, unde sunt implicați 55.000 de cadre didactice din toată țara. Apoi, având în vedere că vara aceasta s-au derulat mobilități de formare a unor experți educaționali, atât la nivel de CCD, dar și de Inspectorat Școlar Județean, și aici trebuie încheiate activitățile cu succes. Nu în ultimul rând, urmărim și țintele Ministerului Educației pentru a dezvolta competențele colegilor – profesori pe zona on-line. Pe de altă parte, în funcție de feed-back-ul la cursurile de formare, trebuie să venim în întâmpinarea colegilor noștri pentru a vedea ce zone pot fi dezvoltate și perfecționate”, a punctat Constantin Hriscu, director CCD Iași.

Profesorul Silviu Iordache – Colegiul Național „Emil Racoviţa”, noul președinte al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar

În acest context, profesorul Silviu Iordache – Colegiul Național „Emil Racoviţa” din Iași, noul președinte al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar a precizat că noua sa funcție este o mare provocare. „Am preluat această funcție și sunt onorat pentru că mi s-a oferit oportunitatea într-o perioadă în care lucrurile nu stau foarte bine la ARACIP. Aici au fost câteva probleme de management constatate chiar de Corpul de Control al Ministerului Educației, în această vară. Îmi voi da tot interesul în a corecta aceste deficiențe. Este nevoie urgentă de o reformare drastică a tuturor instituțiilor neperformante, precum și de o schimbare de paradigmă în întreg sistemul de învățământ românesc. Un rol deosebit îl ocupă calitatea sistemului de învățământ și, în perioada dificilă prin care trecem, se observă nevoia acută și urgentă de noi standarde de performanță pentru profesori, elevi și autorități locale. E foarte important ca aceste standarde să fie ridicate, dar și în concordanță cu realitatea actuală din societatea noastră”, a sintetizat prof. Silviu Iordache, președinte ARACIP.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Tags:
Adauga un comentariu