Prima pagină » Actualitate » Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, cere explicații Guvernului: „Cum protejați România și poporul român în acest război în care asigurați armament Ucrainei? Deci ne-ați implicat în acest război, deși Ucraina nu este stat NATO?”
Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, cere explicații Guvernului: „Cum protejați România și poporul român în acest război în care asigurați armament Ucrainei? Deci ne-ați implicat în acest război, deși Ucraina nu este stat NATO?”

Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, cere explicații Guvernului: „Cum protejați România și poporul român în acest război în care asigurați armament Ucrainei? Deci ne-ați implicat în acest război, deși Ucraina nu este stat NATO?”

10 mai 2023, 13:49, 3 ,
în Actualitate

Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, a făcut o interpelare la adresa mai multor oficiali ai Guvernului prin care cere explicații cu privire la gradul de implicare al României în războiul din Ucraina.

„Adresată:

Domnului Florin Spătaru
Ministerul Economiei
Domnului Bogdan-Lucian Aurescu
Ministerul Afacerilor Externe
Domnului Sorin Mihai Grindeanu
Viceprim-ministru
Ministerul transporturilor și infrastructurii
Domnului Angel TÎLVĂR
Ministrul Apărării Naționale

De către: Senator Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ
Circumscripţia electorală: nr.24 IAŞI
Grupul parlamentar: Neafiliat
Ședința Senatului din data de: 10.05.2023
Obiectul interpelării: Armamentul acordat de România Ucrainei

Stimați Domni Miniștri,

Într-un articol stiripesurse.ro de azi, a apărut un articol intitulat: ”Lansatoare de rachete românești pe frontul din Ucraina”, în care ni se comunică faptul că lansatoare de rachete APR-40 de 122mm, de fabricație românească, ar fi fost trimise ca ajutor Kievului, cel puțin patru astfel de sisteme apar într-un clip distribuit de Ukrainian Front.
Lansatoarele de fabricație românească sunt montate pe platforme DAC fabricate la Autocamioane Brașov. Aruncătorul de proiectile reactive cu 40 de lansatoare APR-40 poate trage toate cele 40 de rachete într-o salvă în 16 secunde sau poate fi selectat modul ”foc cu foc”, iar distanța maximă de tragere este de 20 km.

Romarm, compania producătoare de armament deținută de stat, și-a dublat cifra de afaceri în 2022, față de 2021, după ce fabricile românești din industria de profil au primit comenzi sporite de la principalul lor client, Ministerul Apărării, dar și de la cumpărătorii străini tradiționali, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru. El a spus că nu există contracte cu Ucraina. Întrebat la Europa Liberă dacă industria locală de apărare furnizează muniție pentru Ucraina, ministrul Economiei a răspuns: „În acest moment nu, nu direct”.
”Companiile din industria de apărare şi-au mărit cifra de afaceri pe contracte care ţin de achiziţia internă, dar şi de achiziţia internaţională. Companiile din industria de apărare şi Ministerul Economiei nu au contracte cu livrare de muniţie în Ucraina. Avem contractele tradiţionale pe care ni le onorăm, dar e adevărat, în actualul context privind asigurarea capabilităţilor şi asigurarea necesarului de muniţie, cifrele de afaceri au crescut.”

”Avem beneficiari tradiţionali pe care îi păstrăm şi atunci, în contextul generat de asigurarea acestor stocuri, cifrele au crescut. Au crescut şi cifrele pe achiziţiile interne şi de aceea discuţiile pe care le avem cu Ministerul Apărării Naţionale sunt în direcţia măririi acestor stocuri pentru asigurarea necesarului Ministerului Apărării pentru situaţii normale de aprovizionare”, a declarat Florin Spătaru.

Întrebat dacă industria de apărare din România are capacitatea de a livra armanent Ucrainei, Ministrul Economiei a răspuns că acesta „are capacitatea de de a furniza muniție pe măsura necesităților – necesităților României și necesităților regionale, în baza parteneriatelor”.

El a insistat că industria de apărare din România „nu are contracte directe” și nu există livrări „directe” către Kiev.
Întrebat de ce industria de apărare mai produce muniţie de tip rusesc, deşi România este de mulţi ani în NATO, Spătaru a spus că această muniţie non-NATO este cea solicitată de MApN, de

Ministerul de Interne și de toate structurile ţării care au nevoie de astfel de produse.
La realizarea rachetelor interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, compania americană Raytheon va veni cu partea sa de contribuție la Ploiești, unde a început investiția pentru fabricarea de rachete SkyCeptor, a spus Florin Spătaru.

La sfîrșitul lunii trecute, ministrul român de Externe a fost pus în dificultate de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament. Sackur a insistat pe faptul că opinia publică din România nu este prea entuziastă privind furnizarea de arme către Kiev, dar și pe faptul că unele voci din Europa consideră că România face prea puțin din acest punct de vedere.

În vara lui 2022, la singura conferință de presă susținută la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis în tot anul precedent, HotNews.ro l-a întrebat pe șeful statului de ce România nu spune deschis și transparent dacă a trimis ajutoare militare Ucrainei, precum o fac toate țările din europene jur…
Președintele Klaus Iohannis nu a dorit să spună tranșant dacă România a trimis arme grele în Ucraina și a susținut doar că în război nu e înțelept să dai informații esențiale adversarului. SUA, Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia sau Statele Baltice sunt doar câteva din țările care au comunicat public și transparent – cu liste de cantități, bugete și date de identificare – ce și cât armament greu au trimis Ucrainei.

În acest context vă solicit să îmi comunicați care este gradul de implicare al României în acest război, să îmi remiteți listele de cantități de armament, bugetele și datele de identificare – ce fel de și cât armament – ați trimis în Ucraina direct și indirect de la începutul războiului și până în acest moment. Vă solicit să îmi comunicați dacă, față de trimiterea de armament Ucrainei, ați pus în pericol România și poporul român, dacă suntem parte beligerantă și să îmi motivați răspunsul, inclusiv cu documente.

Care este motivul pentru care încă mai solicitați producerea de muniție de tip rusesc, mai ales față de sancțiunile impuse Rusiei și față de ura viscerală împotriva acesteia?
Considerați că ar trebui instituită stare de război în România? Care ar fi condițiile pentru instituirea acestei stări?
Cum protejați România și poporul român în acest război în care asigurați armament Ucrainei, deci ne-ați implicat în acest război, deși Ucraina nu este stat NATO? În virtutea cărui tratat, acord internațional acordați armament, fie și indirect Ucrainei?
A fost atacat de către Federația Rusă, vreun stat membru NATO?
Care este probabilitatea ca România să intre în conflict direct cu Federația Rusă în acest an?

Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris și oral”, a transmis senator Partidul S.O.S. România Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`