Prima pagină » National » Diaree bebeluși: Cauze, simptome și tratament
Diaree bebeluși: Cauze, simptome și tratament

Diaree bebeluși: Cauze, simptome și tratament

26 sept. 2023, 09:55,
în National

Diareea la bebeluși este o manifestare frecventă care poate afecta copiii într-un moment sau altul al vieții lor. Acesta se manifestă prin creșterea numărului de scaune (mai mult de 4 scaune pe zi) și prin schimbarea consistenței lor, însă de obicei se ameliorează în câteva zile.

Făcând o paranteză, într-un articol precedent am scris despre ce reprezintă colici bebeluși și despre modul în care trebuie tratată această problemă.

Cauze diaree bebeluși

Cauzele diareei la bebeluși pot varia și pot include infecții bacteriene, virale sau parazitare, dificultăți de digestie a anumitor nutrienți, reacții alergice la alimente, răspuns advers la medicamente, afecțiuni gastrointestinale sau tulburări funcționale ale tractului gastrointestinal. Când călătoriți în străinătate, trebuie să fiți atenți la alimentația copilului dvs., deoarece există riscuri mai mari de a contracta boli intestinale sau de a dezvolta diaree din cauza alimentelor și a apei contaminate.

Diareea poate fi însoțită de simptome precum scaune moi, crampe abdominale, balonare, greață, vărsături, febră, sânge în scaun, semne de deshidratare, gura uscată și o stare generală proastă. Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, este important să consultați un medic pediatru.

Diareea poate fi clasificată în diaree acută, care durează până la 2 săptămâni, și diaree persistentă, care depășește 2 săptămâni. Diareea acută la copii poate fi cu sau fără vărsături, iar tratamentul și dieta pot varia în funcție de severitatea simptomelor. În cele mai multe situații, diareea la copii și bebeluși are cauze virale. Cu toate acestea, diareea poate fi declanșată și de alte factori, precum:

  • Infecții bacteriene
  • Infecții parazitare
  • Schimbări în alimentație (cum ar fi consumul excesiv de suc de fructe)
  • Afecțiuni gastro-intestinale
  • Utilizarea anumitor medicamente

Sfaturi pentru prevenirea diareei la copii și bebeluși

Igiena mâinilor: Spălați-vă mâinile frecvent cu săpun sau utilizați un dezinfectant pentru mâini pentru a preveni răspândirea germenilor. Evitați contactul copilului cu cei care au diaree sau vărsături.

  • Alimentație sigură: Nu oferiți copilului lapte nepasteurizat sau alimente care ar putea fi contaminate.
  • Medicația corectă: Administrati doar medicamente recomandate de medicul pediatru.
  • Alăptarea: Dacă este posibil, alăptați copilul, deoarece laptele matern oferă protecție împotriva multor boli și infecții.
  • Limitarea băuturilor îndulcite: Limitați consumul de suc și alte băuturi îndulcite.
  • Vaccinarea împotriva rotavirusului: Discutați cu medicul pediatru despre vaccinarea copilului împotriva rotavirusului, pentru a preveni diareea și vărsăturile la sugari și copiii mici.

De asemenea, trebuie să luați în considerare factorii de risc pentru apariția diareei la copii:

  • Schimbări în alimentație, cum ar fi diversificarea la bebeluși
  • Consumul de alimente contaminate
  • Consumul de fructe și legume nespălate
  • Consumul apei din surse nesigure
  • Hrănirea bebelușului cu lapte nepasteurizat

Cea mai frecventă complicație asociată diareei este deshidratarea, care poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de pierderea de lichide. Tratamentul diareei depinde de vârstă, starea de sănătate și simptomele asociate. În majoritatea cazurilor, tratamentul constă în înlocuirea lichidelor pierdute. Antibioticele pot fi necesare în cazurile de infecții bacteriene, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului. În general, diareea se ameliorează în câteva zile de la debutul simptomelor.

Pentru a preveni deshidratarea, asigurați-vă că oferiți copilului soluții de rehidratare orală și consultați medicul pediatru pentru un regim alimentar adecvat, având în vedere importanța sănătății florei intestinale.” Așadar, dacă aveți diaree la bebeluși, trebuie să vă adresați medicului de specialitate pentru că acest articol este unul general și nu ține loc de sfatul specialistului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`