Cancan

Dificultățile prin care trece Manuela Hărăbor în creșterea unui copil cu autism

Publicat: 22 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dificultățile prin care trece Manuela Hărăbor în creșterea unui copil cu autism
Manuela Harabor a spus cat de greu este sa ai un copil cu autism

În urmă cu 31 de ani, Manuela Hărăbor, a devenit mama unui copil diagnosticat cu autism. Andrei, fiul actriței, avea 1 an și 6 luni când au apărut primele simptome. Copilul nu rostea niciun cuvânt și devenea foarte agitat când era scos din casă. După doi ani, medicii de la Spitalul Elias din București au confirmat că micuțul are autism.

Manuela Hărăbor are o cariera de succes, devenind celebră după interpretarea rolului Simina Neacșu din “Pădureanca”. La doar 22 de ani, tânăra a devenit mamă. Mama unui copil cu CES. Este o femeie împlinită și o mamă ce poate fi luată drept exemplu deși de curând a avut alte probleme după ce a fost infectată cu noul coronavirus.

Manuela Hărăbor despre greutățile întâmpinate în creșterea copilului bolnav

Problema fiului actriței a apărut la începutului anilor ’90, când nu se știa despre terapiile special dedicate persoanelor care suferă de o astfel de boală. Andrei nu vorbea. A durat cinci ani până băiatul a început să rostească primele cuvinte. Vedeta a găsit un centru unde micuțul s-a deschis și a început să învețe.

Actrița mărturisește că își aduce aminte cu greu de trecut și de greutățile pe care a fost nevoită să le depășească. Alături de ea i-au fost părinții, care au susținut-o și ajutat-o mereu.

“Dar vreau să vă spun ceva: nu mi-am permis să mă plâng, niciodată nu m-am întrebat de ce am eu problemele astea, de ce tocmai copilul meu are probleme – sunt lucruri de care m-a ferit Dumnezeu și consider că a fost un mare dar să nu îmi pun astfel de probleme.”

De la începutul pandemiei, Manuela Hărăbor, a avut parte de noi provocări. Cum să-ți convingi băiatul de autism să poarte mască de protecție sau să stea în casă? Artista a criticat faptul că autoritățile nu s-au gândit prea mult la copiii ce sunt afectați de diferite sindroame.

“Oamenii bolnavi de autism şi cei cu Sindromul Down au o energie în ei pe care trebuie să şi-o descarce. Asta nu se poate întâmpla decât în spaţîi deschise, în aer liber şi nu chiar în văzul tuturor. E extrem de complicat să ţii în casă un copil cu retard!”

Manuela Hărăbor a crescut fară tată un copil cu CES

Regizorul Dan Chișu este tatăl lui Andrei. După o relație ce a durat doar câteva luni, celebra artistă a aflat că va deveni mamă. Odată anunțat despre copilul ce va urma să apară pe lume, Dan Chișu nu a dorit să se implice în creșterea acestuia. El a menționat că nu și-a dorit să devină părinte și a pus la îndoială faptul că Andrei ar fi băiatul lui. Regizorul a explicat că:

“Nu pot să recunosc un copil care a venit din senin… “

Actrița spune că a luptat singură, fară sprijin din partea tatălui copilului. Menționând că nu a căzut niciodată în depresie, trăia cu încrederea că totul vă fi bine până la urmă. Perioada cea mai dificilă pentru actriță a fost atunci când Andrei a intrat în adolescență.

A început să manifeste un comportament și mai ciudat. Acesta s-a confruntat cu niște crize de epilepsie destul de dure. Artista mărturisește că în astfel de  momente avea nevoie de susținere, se simțea dărâmată și singură.

Manuela Hărăbor recunoaște că uneori numai rezistă

Manuela Hărăbor recunoaște că nu rezistă programului atât de încărcat. Terapia unui bolnav de autism necesită foarte mult timp și o implicare permanentă. Însă, actrița crede că sunt oameni care se confruntă cu situații mult mai dificile. Acest gând îi dă putere să treacă peste momentele grele.

“Mai sunt multe momente când sunt slabă, când nu mai am putere, când clachez. De fiecare dată îmi spun acelaşi lucru. Acel puţin înseamnă să te ridici şi să o iei de la capăt!‘‘

Actrița spune că uneori numai rezistă 24/24 să aibă grijă de un copil bolnav însă, pentru Andrei ea zâmbește. Pentru binele lui încearcă să-și ascundă fricile și gândurile rele. Pentru el, tânărul care la 31 de ani se joacă în nisip, e gata să mute și munții din loc. Manuela Hărăbor a conștientizat că:

„Să ai un copil autist e un mod de viață, nu o povară.”

Adauga un comentariu