Jeleurile sunt un răsfăț irezistibil pentru mulți dintre noi, fiind apreciate atât de copii, cât și de adulți. Cu toate acestea, puțini sunt cei care citesc eticheta înainte de a le consuma. Așadar, din ce sunt făcute jeleurile din comerț și cât de sănătoase sunt?
Deși sunt extrem de populare, foarte puțini știu ce se află în compoziția jeleurilor. Principala substanță din care sunt realizate aceste dulciuri este gelatina, care conferă textura gumată, dar totodată ușor dizolvabilă a jeleurilor. Gelatina este obținută din colagenul animal, care se regăsește în pielea, tendoanele și oasele animalelor.
Ce ingrediente conțin jeleurile din comerț
Pentru a obține gelatina, pielea și oasele de porc sau de vacă sunt fierte, apoi tratate cu un acid puternic, urmat de un proces de filtrare. După extragerea colagenului, acesta trebuie uscat și apoi cernut pentru a obține gelatina utilizată în jeleuri.
Pe lângă gelatina de colagen, jeleurile mai conțin coloranți, agenți de aromatizare și îndulcitori. Cel mai frecvent folosit îndulcitor în jeleuri este aspartamul, care nu conține calorii. Aromele artificiale sunt compuși chimici creați special pentru a imita arome naturale. Coloranții alimentari pot fi atât artificiali, cât și naturali, iar uneori jeleurile conțin suc de morcovi sau sfeclă pentru a le da o nuanță colorată.
Chiar dacă sunt dulci și extrem de atractive pentru papilele gustative, jeleurile nu sunt cele mai sănătoase dulciuri. Acestea sunt bogate în zahăr și sărace în proteine și fibre, ceea ce le face o alegere nu prea benefică din punct de vedere nutrițional.
Cât de sănătoase sunt jeleurile
De asemenea, chiar și jeleurile fără zahăr pot fi dăunătoare organismului, deoarece îndulcitorii artificiali din compoziția lor pot avea efecte negative asupra sănătății. Singurul ingredient din jeleuri care poate aduce beneficii organismului este gelatina, deoarece aceasta conține colagen.
Colagenul are câteva proprietăți benefice, fiind cunoscut pentru ajutorul său în reducerea durerilor articulare și în combaterea efectelor îmbătrânirii pielii. Deși jeleurile pot fi o alegere plăcută pentru o gustare rapidă, nu trebuie să fie consumate în exces, având în vedere ingredientele care le compun și impactul lor asupra sănătății.