Prima pagină » Actualitate » Din toamnă portofoliul personal al elevului devine obligatoriu. Ce va conține și cum îi va ajuta pe copii să își aleagă cariera
Din toamnă portofoliul personal al elevului devine obligatoriu. Ce va conține și cum îi va ajuta pe copii să își aleagă cariera

Din toamnă portofoliul personal al elevului devine obligatoriu. Ce va conține și cum îi va ajuta pe copii să își aleagă cariera

03 aug. 2024, 15:20, 2 ,
în Actualitate

Obligaţie nouă în grădiniţe şi şcoli: fiecare preşcolar sau elev va trebui să aibă propriul portofoliu educaţional. Până la absolvirea liceului, la dosar se vor aduna toate rezultatele, diplomele şi recomandările primite. Portofoliul îi va ajuta pe elevi să îşi aleagă facultatea şi cariera potrivită, iar pe părinţi să afle nivelul real de pregătire al copiilor.

Încă de acum 13 ani, portofoliul educaţional era prevăzut în Legea Învăţământului, dar nu a fost implementat. Abia din această toamnă, copiilor de grădiniţă, de la grupele mari şi mijlocii, precum şi elevilor de la clasa pregătitoare li se vor întocmi astfel de dosare.

Portofoliul educaţional va fi oglinda fiecărui elev. Acesta va reflecta abilităţile copiilor, astfel că la finalul studiilor le va fi foarte uşor să aleagă la ce facultate vor să meargă, dar să se orienteze bine şi din punct de vedere profesional.

Ce va conține portofoliul educațional al elevului

Dosarul va conţine toate rezultatele şcolare, respectiv fişa matricolă şi notele obţinute la examenele naţionale sau la olimpiade. Totodată vor mai fi anexate diplomele, certificatele şi documentele primite de elevi pentru diverse activităţi.

„Acolo ar trebui sa regăsim și nevoile de sprijin, de intervenție, aptitudinile deosebite ale unui copil, nevoile de remediere a anumitor situații, pentru a ști cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”, a explicat Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților.

„Să folosim acest portofoliu la sfârșitul ciclului, astfel încât, dau exemplu: mama vrea să îl facă pictor, dar el ştie să dea cu racheta în mingea de tenis. Haideți să vedem ce poate, ce vrea copilul”, spune Daniela Voinea, directorul de la Şcoala Sfinţii Voievozi.

Cadrele didactice şi părinţii aşteaptă să vadă în ce formă va exista portofoliul educaţional. Mulţi consideră că varianta în format electronic ar fi mai indicată decât clasicul şi voluminosul dosar cu şină.

„Dacă vrem un portofoliu foarte consistent şi trebuie să păstrăm tot ce lucrează aceşti copii, atunci va fi foarte greu. Şcoala nu are spaţiu, nu are posibilitatea să stocheze aceste documente”, a mai spus Daniela Voinea, directorul de la Şcoala Sfinţii Voievozi.

„Pentru a putea fi implementat, trebuie să avem și ordinul de ministru care reglementează modelul şi conţinutul acestui portofoliu educaţional”, explică Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților.

În multe state europene, portofoliile educaţionale personale există de zeci de ani, iar la admiterea la universităţile de prestigiu se ţine cont de aceste dosare.

Comentarii
  • pierdere de timp

  • un parinte care vede ca scoala se duce de rapa

    Ministerul este complet decuplat de la realitatea scolii. Scoate doar forme fara fond. Cui foloseste chestia asta? Notele sunt pe foaia matricola. Premiile de la concursuri, daca sunt, sunt certificate de diplomele pe care elevul le are acasa. Deci, la ce bun acest portofoliu? La nimic.
    Daca ministerul asta vrea sa faca ceva util, atunci sa puna un mai mare accent pe stiintele exacte. Sa faca optionale la dispozitia elevului, nu a scolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`