Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri, 5 martie, că atașatul militar, aero și naval al Federației Ruse la București, împreună cu adjunctul său, au fost declarați persona non grata și trebuie să părăsească teritoriul României. Decizia a fost motivată de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, conform unui comunicat oficial.
În acest context, ministrul Emil Hurezeanu l-a convocat la sediul MAE pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la București pentru a-l informa despre măsura adoptată de autoritățile române.
Moscova acuză UE de ingerințe în politica românească
Decizia expulzării a fost urmată de o reacție vehementă din partea Serviciului rus de Informații Externe (SVR), care, prin intermediul agenției de stat Tass, a sugerat că Uniunea Europeană se află în spatele unor acțiuni judiciare împotriva candidatului la președinția României, Călin Georgescu. Acesta este investigat pentru șase infracțiuni, inclusiv pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale.
SVR susține că Bruxelles-ul ar fi pornit un „război” împotriva politicienilor conservatori care îl sprijină deschis pe Donald Trump și care refuză să se conformeze „elitelor liberale conducătoare ale UE”.
Potrivit aceleiași surse, liderii europeni sunt îngrijorați că o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă ar putea slăbi structurile globaliste ale Uniunii Europene, iar în această strategie s-ar baza pe figuri politice precum Viktor Orban, Robert Fico și Călin Georgescu.
Răspunsul României: „Acuzații ridicole”
Ministerul Afacerilor Externe a catalogat declarațiile serviciilor ruse drept „ridicole și complet neavenite”, considerându-le o nouă tentativă de a influența opinia publică și de a submina democrația românească.
În același timp, premierul Marcel Ciolacu a reacționat ferm, respingând orice formă de ingerință din partea Moscovei:
„Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Nu poate dicta pe cine să aleagă românii la conducerea țării.”
Tensiunile diplomatice dintre România și Federația Rusă continuă să se amplifice, pe fondul unei retorici tot mai agresive din partea Moscovei și a unor măsuri ferme luate de autoritățile române.
Sper ca Rusia sa ,,scape” niste rachete precise pe Cotroceni, Palatul Parlamentului Penal si pe Palatul Victoria Bolshevismului, pentru ca romanii dorm in papuci in frunte cu alesii Nemului Prost Tradatori si Penali, noii si vechii TRADATORI RETARDATI, Scursurile poporului roman !!!
SUGI PLUA MUJICULE!
Hurezeanu a rezolvat problema politicii externe a Romaniei, care este impecabila si se plictisea in curtea ministerului. Si i-a venit o idee nastrusnica….
Așa este bre covrigarule ”Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii la conducerea țării”, dar să știi că românii pot dicta, și de data asta chiar o vor face, nu că nu ar fi făcut-o și în decembrie, dar celor 9 îmbrăcați în halate îmbibate cu sânge, li s-a părut lor că ar fi ceva ”ingerințe”, care de fapt erau ale românilor, dar ei nu vor să priceapă ce vrea poporul român. Două mari și late sunt variantele: Ori boicot total, ori menținerea trendului, chiar la un nivel mai ridicat.
Fa-ti o laba si-ti revii!