National

Directoarea unei unităţi de învăţământ din București, trimisă în judecată de DNA – UPDATE

Publicat: 06 mai 2020

Directoarea unei şcoli din București prinsă în timp ce lua mită 21.000 de euro a fost trimisă în judecată, anunță DNA. Femeia e acuzată că a primit bani de la reprezentantul unei firme care reabilita școala.

UPDATE:În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 236 din 15 aprilie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv pentru 30 de zile, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, reprezentant legal al unei firme private, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2019, în calitate de reprezentant legal al unei firme private, inculpatul ar fi pretins de la reprezentanta unei alte societăți comerciale (martor), suma de 267.840 lei, reprezentând un comision de 2% din valoarea totală a facturilor emise și încasate de ultima societate, în baza a două contracte de Reabilitare termică a unor blocuri de locuințe din București, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu de supervizare a lucrărilor realizate în baza celor două contracte, să aprobe situațiile de lucrări, atașamentele aferente și să emită certificatele de plată către societatea respectivă, documente fără de care nu ar fi fost posibilă încasarea contravalorii facturilor emise.

Potrivit unui contract de prestări de servicii încheiat cu o primărie de sector din București, inculpatul ar fi trebuit să verifice și să semneze situațiile de lucrări, atașamentele (pozele și măsurătorile) aferente lucrărilor executate în cadrul contractelor de reabilitare termică încheiate de diferite firme cu primăria de sector și totodată să certifice că sumele solicitate la plată sunt aferente lucrărilor executate.

În perioada 20 octombrie 2019 – 14 aprilie 2020, inculpatul ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează:
– prima tranșă, 20.000 lei, la data de 20 octombrie 2019,
– a doua și a treia tranșă, de 10.000 lei fiecare, în perioada dintre sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii decembrie 2019,
– ultima tranșă, în sumă de 35.000 euro, la data de 14.04.2020, când s-a constatat infracțiunea flagrantă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 40.000 lei aflată într-un cont bancar aparținând inculpatului, în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se înlocui măsura arestării preventive (măsură care expiră la data de 14 mai 2020) cu măsura arestului la domiciliu și de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, potrivit DNA

UPDATE:În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 238/VIII/3 din 15 aprilie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită, în completare, următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpatei ZANFIR CARMEN ELENA, director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București (plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata ZANFIR CARMEN ELENA ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează:
– prima tranșă, în sumă de 20.000 lei la data de 20 octombrie 2019,
– a doua tranșă, în sumă de 10.000 lei la data de 27 octombrie 2019,
– a treia tranșă, în sumă de 5.000 lei la data de 15 februarie 2020,
– ultima tranșă, în sumă de 21.000 euro la data de 14 aprilie 2020 când procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În vederea confiscării speciale, s-a dispus sechestru asigurator asupra sumei reprezentând obiectul infracțiunii.”, potrivit DNA.

Știre inițială

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă și cea asigurătorie dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Zanfir Carmen Elena, director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București, pentru luare de mită.

Procurorii spun că, în perioada septembrie-octombrie 2019, directoarea ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor) un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, femeia ar fi primit banii astfel: primele două tranșe – 30.000 lei – în octombrie 2019, a treia tranșă – 5.000 lei – în februarie 2020 și ultima tranșă, în sumă de 21.000 euro la data de 14 aprilie 2020, când a fost prinsă în flagrant.

Atunci, femeia a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă și cea asigurătorie dispuse în cauză.

Adauga un comentariu