National

Directorul Terapia Cluj, atac dur la adresa autorităților: „Suntem singura țară din Europa, care nu are, în acest moment, o fabrică de vaccinuri”

Publicat: 01 apr. 2021
Directorul Terapia Cluj, Dragoş Damian, cel mai mare producător local de medicamente

Directorul Terapia Cluj, Dragoş Damian, cel mai mare producător local de medicamente, a lansat un atac dur la adresa președintelui Klaus Iohannis și a premierului Florin Cîțu în contextul celebrării celor 100 de ani de existență a Institutului Cantacuzino.

Directorul Terapia Cluj s-a declarat revoltat de lipsa de interes a autorităţilor pentru a construi sau a moderniza o fabrica de vaccinuri. El le-a propus autorităţilor în loc de omagii pentru Insitutul Cantacuzino să aloce prin PNRR fonduri pentru o fabrică de vaccinuri care va ajuta economia ţării să se redreseze.

Industria din România mai are doar 4% din cotă de piață

„Domnule Iohannis, domnule Cîțu, cel mai bun omagiu pentru Institutul Cantacuzino este să dați 20 de milioane euro din PNNR pentru o fabrică de vaccinuri. Sincer mă așteptam ca astăzi, la 100 de ani de Institut Cantacuzino să avem un eveniment în care se pune piatra de temelie la o nouă fabrică de vaccinuri. În schimb, avem parte de o conferință științifică medicală-farmaceutică în care vorbitorii care nu au făcut niciodată nimic pentru Institut mai ales când a fost închisă producția”, a transmis directorul Terapia Cluj autorităţilor.

Uniunea Europeană are parteneriate cu fabricile din Europa de Est

M-a revoltat faptul că nu avem o fabrică de vaccinuri și suntem singura țară din Europa care nu are în acest moment o fabrică de vaccinuri. Uniunea Europeană începe deja să aibă parteneriate cu fabricile din Europa de Est care pot să producă și să distribuie vaccinuri. Şi România nu poate să ajungă la acest nivel.

96% din vaccinurile și medicamentele din piață sunt importate

„Deci în afară de activități de omagiere cel mai important lucru este ca fie prin Institutul Cantacuzino o să reînceapă producția de vaccinuri, fie printr-o altă instituție a statului, o fabrica statului, să avem o fabrică de vaccinuri, nu numai pentru SARS-CoV-2. Ideal ar fi fost să avem pentru COVID-19, dar pentru toate vaccinurile care sunt în programele naționale.

Institutul Cantacuzino nu mai produce din 2013 sau 2014 însă acolo trebuie să fie o modernizare a liniilor de fabricație, poate linii de fabricație noi. Trebuie aduse în contemporaneitate pentru că liniile de producție din ziua de azi sunt extrem de complicate și trebuie să ne gândim şi din punct de vedere economic.

Sunt țări exportatoare care fac miliarde din exportul de medicamente și vaccinuri. România poate să aibă de câștigat din fabricația de vaccinuri și din exportul de medicamente.

Industria din România mai are doar 4% din cotă de piață. 96% din vaccinurile și medicamente din piață sunt importate”, a spus directorul Terapia Cluj, la Antena 3.

Comentarii
 • Asta s-a vrut, domnule director, sa fim…SCLAVI!!! Iohannis? Asta e al doilea cancelar al Germaniei și Austriei, la ce va așteptați… Cred ca la modul ironic s-a dus la Cantacuzino, sa isi bată joc, sa rada. Genial bancul de anul trecut: Iohannis, Orbán, Hellvig și Arafat, ca sa nu supere poporul roman, au cooptat în celula de criza și un roman, i se spune…Streinul.

 • Este ridicol cum v-ati opritit cu critica la actuala Conduc. a Tarii,cu
  Privire la „fabricarea de medicamente in Romania”! Oare nu stiti s-au
  NU vreti sa realizati,ca timp de 13 ani,fara vreo alianta la „carma”, Tarii au fost carmuitorii de sorginte fesenista,pe care i-au
  Interesat doar privatizarile” oneroase”,a miilor de intreprinderi ..industriale,nicidecum la modernizarea lor!Rezultatul: industria a fost stearsa de pe suprafata pamantului Romanesc,care pana in 1990 producea pt.nevoile Tarii,dar si pt.export.S-a mai construit vreo
  Unitate Nucleara pt.prod.de energie electrica? Nu! Dece? Fiindca nu
  mai avem unde!S-a mai construit Instalatii de foraj pt. Export in Russia,pt.care luam in schimb Titei si-l procesam la CP.Midia?Nu,fiindca UPETROM, Ploiesti privatizata in 2001,unui milionari, acesta in loc sa investeasca pt.o productie cel putin ca inainte de 1990, a falimentat-o,ajungand sa vanda,pana si terenul de mii de m.p.,fiind capabil sa demoleze si pavilionul,care printr-o minima modernizare putea deveni cel mai mare „Spital Municipal”! Oare dece?!? I-a interesat pe vreunul dintre miile de”bogatani”,ai Tarii,”deveniti din aceste privatizari”,sa investeasca,pt.cazul in speta
  In Fabrici de medicamente si cate altele,incat milioanele de cetateni
  ramasi someri,sa nu fie obligati,a lua calea exilului,dupa munca,azi in
  „Ograda”altor Tari?!? Nu,fiindca pe nicio institutie abilitata a Statului de a controla si decide,in cei 30 scursi,n-a interesat-o!!!Pana nu se
  schimba actualul „System”,al Romaniei,este greu de crezut,ca se v-a ajunge la mai bine!!!

Adauga un comentariu