Prima pagină » BZI LIVE » Directorul unei celebre instituții din țară a reliefat date istorice ce țin de Ziua Națională a României, în Studioul BZI LIVE – FOTO/VIDEO

Directorul unei celebre instituții din țară a reliefat date istorice ce țin de Ziua Națională a României, în Studioul BZI LIVE – FOTO/VIDEO

28 nov. 2019, 17:00,
în BZI LIVE

Joi, 28 noiembrie 2019, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE s-a dialogat proaspăt, consistent, interactiv cu istoricul Florin Cîntic, actualul director al Serviciului Județean Iaşi al Arhivelor Naţionale Române! Într-o manieră deschisă, echilibrată şi pragmatică, ediţia a propus o dezbatere pe zona culturală, istorică, a ideilor şi mentalităţilor. În prim-plan a fost evocarea, contextualizarea și reliefarea datelor istorice ce țin de Ziua Națională a României sărbătorită, după 1989, pe 1 decembrie a fiecărui an. Astfel, despre uriașă încărcătură a zilei ce a însemnat formarea României Mari, cum s-a ajuns aici, rolul Armatei, liderilor politici, intelectualilor sau a Regalității au fost repere ale emisiunii.

Ziua Națională a României, de-a lungul timpului

Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentar

Povestea faimoasei instituții pe care o coordonează

De asemenea, detalii despre documentele pe care le deţine entitatea pe care o coordonează în colecţii speciale, fundamentale pentru civilizaţia din ultimele secole ale regiunii Moldovei, necesitatea urgentă de reabilitare a sediului unde funcţionează Arhivele ieşene, finalizarea noii construcţii, îmbunătăţirea modului în care sunt păstrate obiectele de patrimoniu naţional, serviciile oferite, resursa umană sau proiecte şi evenimente legate de această zonă vor fi abordate cu universitarul și istoricul Florin Cântic. Pe de altă parte, o dezbatere ce a avut în prim-plan aspecte academice, ideologice dar şi perspective de revigorare a urbei prin contribuţia intelectualior, a societăţii civile au fost alte repere în jurul căreia a pendulat ediţia BZI LIVE alături de acesta.

Cea mai veche instituţie existenta în România: Arhivele Naţionale

La Arhivele Naţionale din Iași se păstrează documente ce valorează împreună milioane de euro: peceţile pe care le-a pus personal pe documente, acum peste 500 de ani, domnitorul Ştefan cel Mare; acte originale din timpul lui Alexandru cel Bun sau Matei Basarab; un exemplar din celebrele timbre intitulate „Cap de bour” apărute pentru prima dată în România în anul 1858, care astăzi valorează şi peste 100 de mii de euro; unul dintre cele mai vechi înscrisuri interne redactate în spaţiul Tarilor Romane, tocmai la 1399, şi care aparţine lui Iuga Voda; toate deciziile oficiale ale domnilor Moldovei; catalogul în care Ion Creanga punea note şcolarilor şi corespondenţa personală a lui Mihai Eminescu, ce însumează peste patru mii de scrisori. Acestea sunt doar câteva dintre comorile care se înghesuie în rafturile Arhivelor Naţionale de la Iași.

„Pe 1 ianuarie 1832 erau înfiinţate, la Iaşi, Arhivele Statului Moldovei”
„Pe 1 ianuarie 1832 erau înfiinţate, la Iaşi, Arhivele Statului Moldovei. După 185 de ani de activitate fără întrerupere, Arhivele Naţionale Iaşi deţin aproape 17 km de documente – începând cu sfârşitul secolului al XIV-lea şi până în zilele noastre. Însă lipsa de implicare a factorilor politici face ca tezaurul arhivistic de la Iaşi să fie păstrat într-o clădire care a încremenit în timp la nivelul anului 1977”, arata istoricul instituției.

„Vernisajul expoziției ,>”.

Astfel, anul trecut și pentru a marca fondarea României Mari, la sediul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași a avut loc vernisajul expoziției , „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”. Expoziția a fost realizată de Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, în parteneriat cu Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Expozițiea foto-documentară „Diplomați români în vreme de război (1914-1918)”

Pe de, altă parte, tot anul trecut și pe același plan, în foaierul Nicolae Grigorescu al Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne din București a avut vernisajul expoziției foto-documentară „Diplomați români în vreme de război (1914-1918)” . Expoziția a fost realizată de Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, în colaborare cu Consiliul Județean Iași, Facultatea de Istorie a Universității Cuza, și Muzeul Universității. Aceasta a încearcat să surprindă, în diferite ipostaze ale biografiei și activității lor, șefii de misiune și miniștrii Afacerilor Străine, precum și schimbările produse în diplomația românească în anii războiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`