Actualitate

Dispar banii cash? Ce se va întâmpla de anul viitor cu plata în numerar

Publicat: 25 mart. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Dispar banii cash Ce se va întâmpla de anul viitor cu plata în numerar
Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Mulți se întreabă dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Scăderea numerarului nu este criticată doar de persoanele în vârstă, care nu au abilități digitale, ci și de cei care nu au conturi bancare. Iată ce se va întâmpla de anul viitor cu plata în numerar.

Dispar banii cash

Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.

Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului. Aparent, din circulație, a dispărut deja aproximativ un miliard de dolari în format fizic.

„Nu a existat o cerință pentru ca aceștia să revină în circulație. Pentru că oamenii nu mai merg să scoată bani din bancomat ori de la bănci.”, a declarat Sarah Wells, un specialist financiar din Australia.
Australia ar putea să intre în istorie ca fiind prima țară care a renunțat la cash ca soluție de plată. Schimbarea nu pare să fie neapărat una impusă de autorități, cât o progresie naturală impusă de obiceiurile celor aproximativ 25 de milioane de australieni care trăiesc pe continent. Plata cu telefonul a fost adoptată deja de majoritatea oamenilor în detrimentul bancnotelor tradiționale. Unii au anticipat că dispariția totală a numerarului ar putea fi la doar cinci ani distanță, dacă procentul plăților efectuate cu numerar continuă să scadă la rata actuală.

Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice.

De ce nu se mai folosește atât de mult plata în numerar

Potrivit unei cercetări publicate în septembrie de UK Finance, o asociație comercială, în 2022, aproximativ 22 de milioane de britanici au folosit numerar o dată pe lună sau deloc. Mai puțin de un milion au folosit în principal numerar.

Din 2017, plățile efectuate cu carduri de debit, inclusiv cu telefoane și ceasuri, le-au depășit pe cele efectuate în numerar. Este posibil ca tendința să fi fost accelerată de Covid, dar declinul este vizibil. Volumul plăților din Regatul Unit, care nu implică numerar, a crescut de la 45 la 85% până în 2021. În schimb, Elveția nu vrea să renunțe la bancnote și monede, indică un sondaj recent al băncii centrale, în ciuda fenomenului care nu mai poate fi oprit: creșterea aplicațiilor de plată mobilă.

Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Comentarii
  • Idiotenie mare! Nu trebuie sa acceptam asa ceva ! Noi nu suntem Australia! Noi suntem Romania ! De ce trebuie sa copiem ce este mai rau pentru poporul roman? In toate tarile Europei se fac plati in numerar pana la o anumita limita!!!! Si se vor face mereu pentru ca popoarele nu accepta asemenea idiotenie!!!! ROMANIA SE COMPARA CUMVA CU TARILE CIVILIZATE IN CARE ORICE SAT APROAPE ESTE CA UN ORASEL? Noi avem catunele noastre ,noi avem taranii nostri sate izolate unde oamenii primesc pensia prin posta , orasele sunt si la 100 km distanta de sate! Un om bolnav la pat ce face ? Ce fac acesti oameni? Si nu numai ei si noi toti. Idiotenir mare in Romania nu trebuie sa acceptam asa ceva !

Adauga un comentariu