Actualitate

Dispare virusul Covid-19 la vară? Epidemiologul Emilian Popovici oferă explicaţii

Publicat: 03 mai 2020

Epidemiologul Emilian Popovici, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, este de părere că virusul din China nu se va simți comfrtabil la temperaturi mari, de vară, dar nu dispare pe perioada verii.

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară.

Deci, nu a dispariției virusului – că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici, la Digi 24

Potrivit specialistului, virusul ne se va simți cofortabil la temperaturi mari, de peste 35 de grade Celsius.

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini ,un obiect în general contaminat, că n-avem ce face, când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla. Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, mai susține Emilian Popovici.

Adauga un comentariu