National

Dispeceratul Național Salvamont: 15 apeluri de urgenţă, în ultimele 24 de ore

Publicat: 16 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dispeceratul Național Salvamont 15 apeluri de urgenţă în ultimele 24 de ore
Salvamontiști

Dispeceratul Naţional Salvamont informează că, în ultimele 24 de ore, a primit 15 apeluri de urgenţă.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Salvamont, s-au primit:

* 3 apeluri pentru Salvamont Dâmboviţa
* 2 apeluri pentru Salvamont Vâlcea
* 1 apel pentru Salvamont Neamţ
* 1 apel pentru Salvamont Gorj
* 1 apel pentru Salvamont Maramureş
* 1 apel pentru Salvamont Borşa
* 1 apel pentru Salvamont Bihor
* 2 apeluri pentru judeţul Suceava
* 1 apel pentru judeţul Neamţ
* 1 apel pentru judeţul Braşov
* 1 apel pentru judeţul Prahova

De asemenea, conform sursei citate, s-au primit şi 35 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice.

Salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un turist epuizat fizic

Salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un turist epuizat fizic, care a fost lăsat singur pe traseu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de cei cu care urcase pe munte.

Membrii unui grup de turişti din Iaşi, care au decis să-şi petreacă sfârşitul săptămânii trecute pe Ceahlău, au dat dovadă de inconştienţă crasă, comportându-se iresponsabil şi dovedind că minime cunoştinţe de comportament pe munte în caz de necesitate le sunt total necunoscute.

Membrii unui grup de turişti din Iaşi, care au decis să-şi petreacă sfârşitul săptămânii trecute pe Ceahlău, au dat dovadă de inconştienţă crasă, comportându-se iresponsabil şi dovedind că minime cunoştinţe de comportament pe munte în caz de necesitate le sunt total necunoscute.

Salvamontiştii care acţionează în masiv au fost solicitaţi în noaptea de 8/9 august, pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane din Iaşi, care era în stare de epuizare avansată şi început de hipotermie în zona Chica Fântânele.

Tânărul cobora cu un grup de amici de la Vârful Toaca pe un traseu lung

Tânărul cobora cu un grup de amici de la Vârful Toaca pe un traseu lung (Cabana Meteo – Fântânele – Durău), care are peste 7 kilometri, iar la un moment dat, în jurul orei 17.00, a fost surprins de o poaie rece.

„În lipsa unui echipament adecvat, problemele medicale existente şi frigul şi-au spus repede cuvântul. În jurul orei 19:00 au apărut primele semne de epuizare, iar odată cu lăsarea serii, frigul s-a accentuat şi în zona Chica Fântânele nu a mai putut să meargă“, a comunicat Serviciul Salvamont Neamţ.

A fost momentul când ieşenii au luat o decizie proastă, lăsându-l pe traseu pe cel care nu mai putea continua coborârea, după ce s-au sfătuit inclusiv cu el. Era ora 22.00.

„Grupul din care făcea parte a decis, împreună cu el, să rămână acolo singur în aşteptarea echipei Salvamont, care fusese alertată prin 112. O greşeală şi o atitudine greu de înţeles pentru mulţi“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Când salvatorii montani au ajuns la ieşean, acesta era deja în hipotermie şi aproape incoerent, fiind adus cu greu în parametri cât de cât normali prin administrarea de ceai cald şi aplicarea de dispozitive termice în zona toracică şi a axilelor.

„În starea în care a fost găsit şi la cât de repede a cedat termic, nu ar fi supravieţuit peste noapte. Murea până dimineaţă. Sperăm să fi înţeles mai mult din această experienţă, atât el, cât mai ales cei din grupul care au hotărât să-l abandoneze în noapte, fără lumină, apă, haine de protecţie şi fără suport psihic“, a concluzionat şeful Salvamont.

Adauga un comentariu