Local

Disperare maximă pentru Maricel Popa, fostul preşedinte al CJ Iași. Noi minciuni despre spitalul mobil de la Leţcani

Publicat: 08 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Disperare maximă pentru Maricel Popa fostul preşedinte al CJ Iași. Noi minciuni despre spitalul mobil de la Leţcani
Maricel Popa, fostul președinte CJ Iași

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, continuă să mintă în proiectul spitalului mobil pentru pacienţii de COVID-19 de la Leţcani. Deşi Euronest nu a depus la timp avizele pentru unitatea medicală, Maricel Popa, susţine contrariul. Acesta susţine că aşteaptă avizele şi acum, deşi acestea nu au fost depuse corespunzător. Maricel Popa nu şi-a calculat paşii, iar acum nu mai ştie cum să scoată cămaşa.

Popa minte şi despre numărul de paturi de la spital mobil. Direcţia de Sănătate Publică a avizat doar 118 paturi din cele 256 cu care se lauda acesta. Acum, Popa a susţinut că unitatea poate funcţiona cu 150 de paturi, lucru de asemenea fals. Fostul şef al CJ Iași se încurcă în propriile sale minciuni. Aflat în ultimele zile şefia CJ, Maricel Popa încearcă să arunce vina în altă parte.

Răspunsul APM la minciunile fostului președinte al CJ Iași, Maricel Popa

„Pentru corecta informare a opiniei publice, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași face următoarele precizări cu privire la stadiul reglementării d.p.d.v. al protecției mediului a proiectului „Amenajare teren, amplasare module pentru spitalul mobil COVID 19 – Regiunea Nord Est Romania și racord utilități”, titular Agenția de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST:

Solicitarea de obținere a acordului de mediu de către  titular a fost depusă la APM Iași pe data de 12.06.2020, iar APM Iași a comunicat acestuia pe 30.06.2020 procedura de urmat și documentația ce trebuie depusă. 

Documentația a fost depusă de ADI EURONEST la APM Iași pe data de 18.09.2020, iar  în urma consultării acesteia cu membrii Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) ce funcționează pe lângă APM Iași, s-a constatat că aceasta nu conține informațiile relevante (modul de amplasare și funcționare a modulelor, modalitatea de asigurare cu utilitățile necesare, gestionarea apelor uzate – epurare, dezinfecție și evacuare etc.) pentru fundamentarea unei decizii și s-au solicitate date și informații suplimentare. 

Înformațiile complete au fost depuse la APM Iași în data de 06.10.2020, dată în care s-a convocat și organizat ședința CAT pentru analiză și decizie.

La acest moment, APM Iași a luat decizia de emitere a actului de reglementare pentru etapa de amenajare a spitalului. Draft-ul deciziei etapei de încadrare este pus la dispoziția publicului spre consultare pentru o perioadă de 10 zile, așa cum prevede procedura legală (Legea  nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului), pe pagina noastră web apmis.anpm.ro / Secțiunea Reglementări / Drafturi acte de reglementare

 În lipsa unor comentarii jutificate din partea publicului, actul final al APM Iași pentru etapa de amenajare a spitalului va fi eliberat la finalul celor 10 zile.

În ceea ce privește autorizația de mediu pentru etapa de funcționare a spitalului, aceasta nu a fost solicitată încă, dar au avut loc discuții cu reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași cu privire la documentația necesară.  

APM Iași asigură publicul larg că, dată fiind evoluția ingrijorătoare a situației epidemiologice, depune toate eforturile pentru ca Spitalul COVID de la Lețcani să obțină acordul și autorizația de mediu în conformitate cu procedurile legale, dar nu poate fi răspunzătoare de întârzâierile și modul în care titularul gestionează demersurile pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare funcționării spitalului”, a transmis directorul executiv, ing. Galea Temneanu.

Aviz de urgență pentru soluția de compromis la spitalul mobil de la Lețcani

În ultimele zile, autoritățile ieșene au solicitat Euronest să depună avizele necesare pentru a putea deschide spitalul mobil de la Lețcani. Pentru a conecta stația de epurare la conducta de canalizare, ApaVital SA este obligată să facă o lucrare de peste 1,5 kilometri lungime. Cum nici Maricel Popa și nici conducerea Euronest nu s-au grăbit vreme de cinci luni să obțină avizele necesare, spitalul a rămas cu porțile ferecate. Recent, la o întâlnire convocată de prefectul Marian Grigoraș, între toate instituțiile implicate în avizarea spitalului, s-a propus soluția folosirii unei vidanje. Aceasta va prelua apele uzate pentru a le transporta la canalizarea comunei Lețcani.

Cotidianul BZI a arătat încă de săptămâna trecută că s-a ajuns la această soluție temporară pentru a putea deschide mai repede spitalul mobil în contextul creșterii cazurilor de COVID-19.

Doar 118 paturi din cele 256, la spitalul mobil de lângă municipiul Iași

O altă problemă este legată de numărul de paturi de la spitalul mobil de la Lețcani. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a avizat doar 70 de paturi pentru formele ușoare și alte 48 de paturi ATI. Deși spitalul are 256 de paturi achiționate, jumătate din acestea nu vor mai putea fi folosite din lipsă de spațiu. Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a spus peste tot că unitatea are 256 de paturi folosibile, minciuna fiind una evidentă. De altfel, proiectul spitalului a intrat în vizorul DNA Iași. DSP a solicitat și celorlalte instituții eliberarea avizelor necesare pentru a deschide în regim de urgență spitalul mobil de la Lețcani. Numărul de cazuri COVID-19 a fost din ce în ce mai mare, iar cadrele medicale au cerut al rândul lor ca spitalul să funcționeze.
Și aleșii județului Iași au cerut urgentarea deschiderii spitalului mobil.

„Chiar dacă până la acest moment spitalul mobil de la Lețcani a fost implementat foarte prost și nu are majoritatea avizelor eliberate, el trebuie să devină prioritatea zero. În condițiile în care nu mai sunt locuri pentru bolnavii de COVID-19 în spitalele ieșene, cu atât mai mult este necesară punerea acestuia în funcțiune. Prin dialog și profesionalism, implicând instituțiile statului, acest spital va degreva celelalte unități medicale sufocate de cazurile de coronavirus”, a spus deputatul Petru Movilă.

Adauga un comentariu