Dispozitive speciale montate pe coșurile de gunoi, este noutatea pentru cetățenii din București, care locuiesc în Sectorul 1. Primăria vine cu o soluție nouă pentru cei care nu doresc să recupereze contravaloarea sticlelor și dozelor prin sistemul SGR și le aruncă la gunoi. Bucureștenii vor putea depozita aceste ambalaje într-un dispozitiv special montat direct pe coșurile de gunoi din spațiile publice. Modernizarea vine cu noi reguli și sancțiuni pentru toți românii din Capitală.
Dispozitive speciale montate pe coșurile de gunoi!
Primăria Sectorului 1 a anunțat că implementează un sistem inovator pentru colectarea sticlelor și dozelor returnabile, destinat celor care nu doresc să recupereze garanția de 50 de bani și aruncă la gunoi aceste ambalaje. Dispozitivele speciale vor fi montate pe coșurile de gunoi din parcurile Kiseleff și Bazilescu. Noua regulă are ca scop prevenirea unui fenomen care a luat amploare și anume vandalizarea coșurilor de gunoi pentru a căuta ambalaje reciclabile.
Concret, noua regulă îi are în vedere atât pe cei care răscolesc tomberoanele și coșurile de gunoi pentru a găsi sticle, dar și pe cei care le aruncă la gunoi pentru că nu doresc să recupereze contravaloarea sticlelor și nu vor să le ducă la centrele de colectare. Măsura se aplică deocamdată doar în Sectorul 1 București, dar sunt șanse să se extindă.
Sistemul SGR se va extinde în România
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) din România este de un real succes și se va extinde. Autoritățile și comercianții se pregătesc să extindă gama de ambalaje ce pot fi reciclate. Este vorba despre sticlele de 5 litri și ambalajele pentru spirt și apă distilată. Totodată, pe lângă extinderea categoriilor de ambalaje, autoritățile pregătesc și o modernizare a procesului de colectare în zonele rurale ale țării. Este vorba despre implementarea unui sistem mobil de colectare a ambalajelor cu marca SGR, iar acest sistem mobil va ajunge chiar și în zonele montane izolate din țară sau în zonele din Delta Dunării.
Ambalajele cu marca de reciclare vor fi preluate direct de la domiciliu sau de la comercianți prin intermediul unui vehicul special echipat cu un automat de returnare de dimensiuni mari. Acest sistem va efectua pe loc numărarea, compactarea și va elibera vouchere cu valoarea garanției pentru ambalajele predate.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) ar putea trece printr-o schimbare importantă până în 2030. Una dintre principalele modificări se referă la introducerea ambalajelor reutilizabile. Se vor schimba și ambalajele alimentare în următorii ani. Astfel, produse precum băuturile, detergenții sau săpunul lichid vor putea fi cumpărate în recipiente care pot fi utilizate de mai multe ori. Aceste ambalaje reutilizabile vor fi integrate în sistemul de reciclare, astfel încât să poată fi colectate și reintegrate în circuit. Potrivit regulamentului european, fiecare țară va trebui să își îmbunătățească propriul sistem SGR pentru a include ambalajele speciale.
Vestea bună pentru români și nu numai este că, deși garanția de 50 de bani ar putea dispărea, se ia în calcul introducerea de stimulente financiare pentru persoanele care aleg să folosească recipiente reutilizabile. O altă noutate este aceea că se schimbă regulile la gunoi. Pe coșurile de gunoi vor fi montate niște dispozitive în care pot fi puse sticlele și dozele de către cei care nu doresc să recicleze ambalajele incluse în SGR. Măsura îi vizează și pe cei care vandalizează coșurile de gunoi pentru a căuta sticle.