Local

Documentul care demontează ştirile false din spaţiul virtual! Iată ce vrea să implementeze ministerul Sănătăţii

Publicat: 13 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Documentul care demontează ştirile false din spaţiul virtual Iată ce vrea să implementeze ministerul Sănătăţii
Dr. Victor Costache realizează prima operație umanitară

Ministerul Sănătăţii propune o serie de modificări în domeniul Sănătăţii. Concret, ministrul Victor Costache vrea reformarea sistemului public de sănătate şi implementarea unui sistem echitabil şi la nivel european. Vă prezentăm mai jos câteva dintre măsurile pe care şi le propune Victor Costache, aşa cum reies dintr-un document oficial:

Lege actuală: Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
ART. 48
(2) Programele naţionale de sănătate se adresează domeniilor de intervenţie în sănătatea publică după cum urmează:

b) programe naţionale de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule.

Propuneri de modificare și completare a legii 95/2006

La art. 48 alin. (2), lit.b) se modifică și va avea următorul cuprins:
,,b) programe naţionale de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule, precum şi acordarea de servicii medicale, servicii conexe pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, servicii integrate, după caz, potrivit prevederilor art. 51 alin. (4); ”

Motivare/Observații

Programe de sănătate noi, la standarde europene. Nu se vor închide spitale de stat, ci din contră vor fi corect finanțate, fiindcă se introduc serviciile medicale integrate, corect evaluate!
Se reglementează cadrul legal pentru acordarea unor servicii medicale integrate, după modelul celorlalte state din UE, precum și servicii conexe, în cadrul unor programe naționale de sănătate curative. Un exemplu este noul program naţional, ce va demară în anul 2020, pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist. Astfel, în cadrul programelor naționale de sănătate curative, pentru unele dintre aceste programe vor fi acordate servicii integrate, ce pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii medicale, investigații paraclinice, servicii de recuperare, logopedie, consultații psihologice, etc.

Lege actuală: ART. 52
(1) Implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate.
(2) În înţelesul prezentei legi, unităţile de specialitate sunt:
a) instituţii publice;
b) furnizori publici de servicii medicale;
c) furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale;
d) furnizori privaţi de medicamente şi dispozitive medicale.

La art. 52 alin. (2), lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:
”c) furnizori privaţi de servicii medicale;”

Motivare/Observații

Liberalizare nu privatizare! Se încetează discriminarea dintre furnizorii de servicii medicale
Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, ce se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în interesul pacienţilor romani. Astfel, se asigură accesul imediat, nediscriminatoriu şi se respectă dreptul pacienţilor de a-şi alege medicul şi unitatea sanitară în care au încredere.

După alineatul (2) al articolului 52 se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu următorul cuprins:
,, (2^1) Pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate decontate din bugetul FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătăţii precum şi pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 şi art. 111, furnizorii publici şi privaţi au obligaţia de a nu încasa sume suplimentare faţă de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare.

Atenție!!!
Deja în spațiu public s-a lansat ideea că bolnavii incluşi în aceste programe vor fi obligați să plătească sume suplimentare, dacă vor fi tratați în spitale private. Acest articol din Ordonanță lămurește pe deplin știrea falsă, atât de intens mediatizată: Nu există coplata pentru bolnavii care vin la spitalul privat. În cadrul programelor de sănătate, bolnavii nu vor plăti contribuție personale, chiar dacă serviciile vor fi acordate la spitalele private care vor derula astfel de programe de sănătate.

Adauga un comentariu