Prima pagină » National » Doi bărbați au ajuns la Institutul „Matei Balș” din Bucureşti cu o boală rară. Care sunt simptomele
Doi bărbați au ajuns la Institutul

Doi bărbați au ajuns la Institutul „Matei Balș” din Bucureşti cu o boală rară. Care sunt simptomele

27 iun. 2023, 14:00,
în National

Este vorba despre doi bărbaţi în vârstă de 54 și 76 de ani care au fost diagnosticaţi cu botulism și sunt monitorizați atent. Cei doi bărbaţi au ajuns la spital cu o stare de sănătate deteriorată, iar în urma analizelor, medicii au constatat că este vorba de botulism.

„Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist, potrivit digi24.ro.

Cel mai probabil, aceștia s-au îmbolnăvit după ce au consumat mâncare din conserve.

Care sunt simptomele botulismului

Simptomele bolii pot apărea la câteva ore după contaminare și pot fi diverse: vedere încețoșată, stări de oboseală sau dificultăți de vorbire. Medicul atrage atenția că dacă există suspiciunea de îmbolnăvire trebuie mers de urgență la spital.

„Trebuie inițiat tratamentul, tratament care se face cu antitoxină, cu cât se instituie mai repede, cu atât riscul să ai complicații este categoric mai mic”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Botulismul ste o intoxicatie, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Cu o frecventa mai mica, infectia poate fi produsa si de Clostridium baratii si butyricum. Aceste bacterii sunt anaerobe, gram pozitive si formeaza spori, prin care produc contaminarea. Caracteristica acestor bacterii este ca pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrana, printre care cele conservate, sa le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsa de aceasta bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Aproximativ 15% dintre cazurile de botulism sunt provocate de alimente care contin toxina botulinica. Acestea pot fi conservate, preparate in casa sau industrial. Cel mai frecvent, toxina botulinica a fost gasita in conservele care au putin acid, cum ar fi cele de: sfecla, spanac, ciuperci si fasole verde, precum si in conservele de ton, dar si in pestele afumat si sarat, precum si in produsele din carne: semipreparate de tipul carnatilor si al suncii. Metoda de conservarea a unor alimente, prin adaugarea de ulei la suprafata acestora, creeaza conditii de anaerobioza, propice pentru producerea toxinei botulinice. Toxina botulinica este distrusa prin fierbere timp de 10 minute.

Botulismul, ca urmare a contaminarii unei plagi, apare in circa 20% dintre toate cazurile de botulism si se datorează sporilor. Rata de aparitie pentru acest tip de botulism a crescut in ultimii ani, datorita consumului de droguri, deoarece sporii bacteriei se gasesc in pudra de heroina si cocaina. Botulismul nu se transmite de la persoana la persoana, dar este recomandata evitarea contactului cu fluidele si secretiile bolnavilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`