Doi britanici care au luptat în Ucraina au fost condamnați la moarte de o instanță de judecată controlată de judecătorii ruși. Familiile lui Aiden Aslin din Nottinghamshire și Shaun Pinner din Bedfordshire spun că luptătorii au făcut din Ucraina casa lor.
Războiul din Ucraina face în continuare victime omenești. Asta în condiţiile în care Kremlinul acuză Occidentul pentru atacurile cibernetice asupra sa.
Doi britanici care luptau în Ucraina au fost condamnaţi la moarte de judecătorii ruși
Curtea din estul Ucrainei, controlată de ruși, a condamnat la moarte doi britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner , acuzați de „terorism”, după un proces de câteva zile pe care observatorii l-au condamnat drept „proces spectacol”. Cei doi erau stabiliți în Ucraina dinainte ca războiul să înceapă. Amândoi, conform informațiilor preluate din presa internațională, aveau contracte legale cu armata din Ucraina. Unul dintre britanici s-a înrolat in armata ucraineană în 2018, și a luptat și pe frontul din Siria. În schimb, cel de-al doilea britanic a venit pentru prima oară în Kiev în 2014, iar de atunci acționa în cadrul armatei ucrainiene ajutând la curățarea minelor.
Ambii britanici au spus că slujesc în marina ucraineană, făcându-i soldați în serviciu activ, care ar trebui să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război . Cu toate acestea, mass-media de stat rusă i-a prezentat drept mercenari, iar instanța i-a condamnat sub acuzația de „mercenar”.
Hotărârea a fost condamnată rapid de înalți oficiali britanici.
„Condamn total condamnarea lui Aiden Aslin și Shaun Pinner deținută de împuterniciți ruși în estul Ucrainei”, a declarat secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss. „Sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă fără absolut nicio legitimitate… gândurile mele sunt la familii. Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini.”
Miercuri, agenția de știri de stat RIA Novosti a distribuit imagini cu bărbații pledând „vinovați” de acuzațiile care le sunt aduse, care includ și terorism, comiterea unei infracțiuni în cadrul unui grup infracțional și preluarea forțată a puterii sau reținerea forțată a puterii.
Cine sunt cei doi britanici condamnați la moarte în Ucraina
Aiden Aslin este originar din Newark, în Nottinghamshire, și s-a mutat în Ucraina în 2018, unde și-a cunoscut logodnica. S-a stabilit în orașul din sudul Mykolaiv și a obținut cetățenia ucraineană, pe care o deține alături de cetățenia sa britanică. Fost îngrijitor, s-a înrolat în marina ucraineană în 2018 și a rămas în unitatea să de aproape patru ani. Anterior, din 2015-17 a luptat în Siria împotriva statului islamic cu Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), unități armate kurde. Potrivit familiei sale, el „nu este, contrar propagandei Kremlinului, un voluntar, un mercenar sau un spion”, ci mai degrabă un „tânăr foarte iubit, cu o rețea puternică de prieteni în jurul său și o soție iubitoare. -fi”.
Bunica lui a declarat pentru BBC că s-a alăturat armatei „pentru că a făcut din Ucraina casa sa adoptivă”. El plănuise un viitor în afara armatei, dar „ca toți ucrainenii, viața lui a fost dată peste cap de invazia barbară a lui Putin” și dorea să apere „dreptul Ucrainei la autodeterminare”, a spus familia.
Într-un videoclip afișat la știrile de televiziune rusă în care Aslin este interogat, acesta este întrebat în rusă dacă înțelege limba, la care răspunde în rusă „50/50”. Apoi este întrebat dacă a ucis pe cineva sau dacă i-a văzut pe alții uciși în prezența lui. Aslin a răspuns în engleză: „Nu m-am luptat”. El a fost activ pe rețelele de socializare, postând pe Twitter actualizări și analize despre invazia rusă sub controlul @cossackgundi. El și-a exprimat sprijinul pentru organizațiile de caritate care servesc mesele în prima linie și a vorbit despre „ prețul acestui război ” în ceea ce privește soldații ucraineni uciși.
În schimb, Shaun Pinner, este un veteran în vârstă de 48 de ani, care se afla în Ucraina din 2014, când a vizitat Kievul în urma revoluției pro-europene de la Maidan. Ulterior, s-a alăturat unei brigade ucrainene, curățând minele și munițiile neexplodate în calitate de săpător. Originar din Bedfordshire, s-a mutat în Ucraina în urmă cu patru ani și a locuit cu soția sa la Mariupol. La fel ca Aslin, el nu este un voluntar al unei legiuni străine, dar a semnat un contract legal, pe termen lung, în urmă cu câțiva ani, cu Ministerul Apărării al Ucrainei. De asemenea, face parte din Brigada 36 Marină și se înțelege că a luptat și în Forțele Democratice Siriene.
Într-o declarație emisă de Ministerul de Externe, familia lui Pinner l-a descris drept „amuzant, mult iubit, bine intenționat” și a spus că consideră Ucraina „țara sa adoptivă”, deoarece „se bucura de stilul de viață ucrainean”.
„În 2018, Shaun a decis să se mute în Ucraina pentru a-și folosi experiența și pregătirea anterioară în cadrul armatei ucrainene”, ceea ce înseamnă că „nu este un voluntar și nici un mercenar”.
În acest timp, familia a spus că s-a întâlnit cu soția sa ucraineană, care este „foarte concentrată pe nevoile umanitare ale țării”. Curtea de Apel este controlată de Rusia care încearcă să anexeze teritoriile ucrainiene ocupate. Așadar, vom vedea ce se va întâmpla cu cei doi britanici condamnați la moarte în Ucraina și dacă aceste condamnări nu sunt defapt o monedă de schimb de prizonieri ruși.
In Rusia, pedeapsa cu moartea a fost abolita.
Procesul a fost in Donbass.