National

Doi bursuci, suprinși în timp ce-și pregăteau „casa” pentru hibernare – VIDEO

Publicat: 26 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi bursuci suprinși în timp ce-și pregăteau casa pentru hibernare - VIDEO
Bursucii se pregătesc de hibernare
Doi bursuci au fost surprinși de camerele de supraveghere în timp ce-și pregăteau culcușul pentru sezonul rece. Ministerul Mediului din România a publicat un videoclip cu două exemplare din Parcul Natural Lunca Mureșului.
Bursucul (Meles meles) sau viezurele este un mamifer omnivor, cu o dietă foarte diversificată: fructe, nuci, ghinde, cereale, dar și râme, arici, cârtițe, ouă ale păsărilor care au cuiburile pe sol etc.
Bursucul trăiește în vizuini sub pământ, care au galerii lungi de peste 5-6 m, iar în iernile foarte reci hibernează. „Somnul” viezurelui începe pe la finalul lunii noiembrie, așa ca e de înțeles de ce amicul nostru din filmuleț își împrospătează „așternuturile”; până prin martie are nevoie de ele.
Sau, poate, a venit vreo cumătră vulpe, care i-a „infestat” zona. Se știe că viezurele nu suportă apropierea vulpilor, mirosul acestora. Dacă o vulpe intră în vizuina bursucului, acesta își părăsește casa. Iar vulpea va avea o nouă vizuină.
Viezurele este un bun arhitect. Galeriile sale au încăperi separate: unele pentru locuit, altele sunt cămări și altele „băi”. Cu toate că este un animal frecvent întâlnit în cea mai mare parte a Europei și Asia Mică, în anumite țări, viezurele se află sub un regim strict de protecție.
În România, populația bursucilor este în prezent stabilă. Fragmentarea habitatelor și utilizarea pesticidelor pe terenurile agricole reprezintă două din amenințările asupra speciei.
Imaginile pe care vi le prezentăm au fost realizate de colegul nostru Irinel Oberșan, în timpul acțiunilor de monitorizare a faunei, iar informațiile ne-au fost puse la dispoziție de colega noastră Theodora Suciu, specialist în Educaţie Ecologică, ambii de la Administrația Parcului Natural Lunca Mureşului.
Adauga un comentariu