Adulții din Italia refuză să părăsească casa părintească. Acesta este și cazul unei femei, în vârstă de 75 de ani. Sătulă să acopere cheltuielile casei și să-i întrețină pe cei doi fii, în vârstă de 40 și 42 de ani, italianca a decis să-i dea în judecată, relatează The Guardian.
Femeia, care este din orașul Pavia, situat în nordul țării, ar fi încercat de mai multe ori să-i convingă pe cei doi adulți să-și caute o locuință, mai ales că aceștia erau angajați.
„Însă niciunul dintre ei nu a vrut să audă”, a mărturisit ea, conform unui reportaj din ziarul local „La Provincia Pavese”.
În plus, mama era nemulțumită de faptul că feciorii ei nu participau la cheltuielile sau treburile gospodărești, potrivit ziarului. Prin urmare, i-a dat în judecată, iar o judecătoare din orașul în care locuiesc, Simona Caterbi, a înțeles prin ce trecea femeia și a emis un ordin de evacuare împotriva bărbaților.
În decizia sa, Caterbi a precizat că, dacă inițial acest lucru era justificat de „obligația părintelui de a asigura întreținerea”, acest lucru nu mai este valabil având în vedere că au trecut de vârsta de 40 de ani. Cei doi bărbați trebuie să părăsească casa părintească până la 18 decembrie.
Aproape 70% dintre cetățenii italieni încă locuiesc cu părinții
Potrivit datelor din 2022, aproximativ 70% dintre cetățenii italieni cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiesc încă cu părinții: 72,6 % dintre bărbați și 66 % dintre femei.
Un studiu din anul 2019 a arătat că, dintre tinerii adulți care locuiesc încă în casa părintească, 36,5% erau studenți, 38,2% aveau un loc de muncă și 23,7% erau în căutarea unuia.
De asemenea, mai multe generații trăiesc sub același acoperiș în Italia, însă numărul tinerilor adulți care încă locuiesc cu familia a crescut în ultimii ani, în special ca urmare a situației economice dificile și a timpului îndelungat de care este nevoie pentru a găsi un loc de muncă stabil.
În orice caz, mulți dintre ei sunt numiți „bamboccioni” (n. red copii mari), un termen utilizat pentru prima dată de un politician italian în 2007 pentru a ironiza adulții care continuă să locuiască la părinți.
Mai mult decât atât, au existat cazuri în Italia în care părinții au fost aduși în fața instanței de către copiii lor adulți care încă așteptau ajutor financiar. Un asemenea caz s-a petrecut în anul 2020, Curtea Supremă din Italia respingând apelul unui muzician, în vârstă de 35 de ani, care a susținut că nu-i ajung cei 20.000 de euro pe care îi câștiga și că avea nevoie de bani de la părinții săi.