Campionatul European de Popice, rezervat persoanelor cu deficiențe de vedere, s-a desfășurat în perioada 28 mai – 4 iunie, în Târgu Mureș, iar doi ieșeni s-au întors acasă cu o medalie de argint și una de bronz
Cea de-a XXII-a ediție a fost organizată sub egida Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători (IBSA) și a reunit 80 de sportivi din opt țări, întrecerile desfășurându-se pe trei categorii de acuitate vizuală.
O ieșeancă complet nevăzătoare practică acest sport de zece ani: „Ne ajută foarte mult acest sport să mai ieșim în societate”
Roxana Cătălina Munteanu are 32 de ani, este complet nevăzătoare și practică popice de zece ani de zile, timp în care s-a pregătit pentru Campionatul European de Popice, rezervat persoanelor cu deficiențe de vedere, de la care s-a întors acasă cu o medalie de argint.
„A fost cea mai frumoasă experiență pentru mine și pot spune că muncesc de 10 ani să ajung unde am ajuns. Antrenamentele le fac la sala CFR, cu antrenorul Costică Ciurdea care a fost alături de echipa noastră în fiecare clipă. Este prima oară când particip la acest Campionat European de Popice, deci după 10 ani de muncă abia acum am reușit să particip.
Noi facem un singur antrenament pe săptămână, iar abonamentul pe lună costă 100 de lei de persoană, care poate că nu este o sumă foarte mare sau foarte mică, dar este semnificativă. Ar fi ideal dacă am găsi un sponsor care să ne fie alături, pentru că ar fi nevoie de mai multe antrenamente, dar facem și noi în limita posibilităților”, declară Roxana Cătălina Munteanu.
Ieșeanca susține că acest sport o ajută pe ea și pe celelalte persoane care au deficiențe de vedere să iasă în societate, să comunice și să se simtă bine.
„Pe noi ne ajută foarte mult acest sport să mai ieșim în societate, să mai comunicăm și să ne simțim bine. Acuitatea mea vizuală se încadrează la categoria B1, ceea ce înseamnă că nu văd deloc, deci este destul de greu și pentru mine, dar și pentru antrenor, pentru că trebuie să fiu ghidată către popice, dar este un sport care îmi place foarte mult. Pentru a ajunge să faci performanță în acest sport este nevoie de multă muncă și multe lacrimi”, adaugă Roxana Cătălina Munteanu.
Campionatul European de Popice se desfășoară pe trei categorii de acuitate vizuală
Întrecerile din cadrul Campionatului European de Popice, rezervat deficienților de vedere, se desfășoară pe trei categorii de acuitate vizuală, B1, B2 și B3, individual, pe echipe și tandem mixt.
Alături de Roxana Cătălina Munteanu, care a luat argintul alături de echipa feminină, este și Constantin Tescu, ce a obținut bronzul alături de echipa masculină. Cei doi se antrenează o dată pe săptămână, alături de antrenorul Costică Ciurdea, la Clubul Sportiv CFR Iași.
„Nevăzătorii pe care îi antrenez sunt niște persoane care au o ambiție extraordinară. Ei sunt pe trei categorii, B1, care nu văd deloc, B2, care mai disting umbrele, și B3, care văd în ceață. Cu categoria B1 este destul de greu de lucrat, deoarece trebuie ghidați către popice. Roxana Munteanu face parte din categoria B1, este nevăzătoare complet, dar s-a autodepășit și sunt mândru de reușita ei, dar și de a lui Constantin Tescu”, povestește Costică Ciurdea, antrenor, legat de Campionatul European de Popice, rezervat deficienților de vedere .
Deficiente de vedere?