Doi medici care administrează o clinică privată de oftalmologie din Bucureşti au fost trimişi în judecată de procurori, care îi acuză că în perioada 2019-2022 au introdus în ţară, din Italia, țesuturi de origine umană, respectiv peste 300 de cornee cornee, fără autorizaţie specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant.
Cei doi medici au fost trimiși în judecată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, pentru infracțiunile de introducere sau scoaterea din țară de organe, țesuturi ori celule de origine umană fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Ar fi fost derulate servicii medicale vizând importul și transplantul de țesut
Conform sursei citate, în perioada 2019 – 2023 la clinica oftalmologică din București vizată de anchetă ar fi fost derulate servicii medicale vizând importul și transplantul de țesut – cornee ochi uman – cu eludarea legii referitoare la obținerea autorizațiilor și acreditărilor necesare.
Anchetatorii spun că în perioada 2019 – 2022 cei doi doi medici care administrează clinica ar fi introdus în România țesuturi de origine umană, respectiv 303 cornee, fără a avea autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.
Totodată, s-a mai stabilit că până în prezent ar fi fost făcute 303 de operații de transplant de cornee din cel provenit de la o bancă de țesuturi din străinătate.
De asemenea, în 293 de documente de import cornee unul dintre medicii asociați ar fi menționat că are autorizația specială de import țesuturi de origine umană – cornee, ceea ce nu era adevărat.
Astfel, în urma perchezițiilor au fost găsite și ridicate mai multe înscrisuri, precum și 283 de fișe de transplant de cornee, împreună cu toată documentația aferentă. Toate aceste documente falsificate au fost folosite în relaţiile comerciale derulate cu Banca Fondazione Degli Occhi Del Veneto – Onlus din Italia.
Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Simona Anghel, nu au fost înregistrate plângeri din partea pacienţilor care au beneficiat de transplant de cornee, astfel încât procurorii nu au putut cerceta dacă a existat în această speţă vreun caz de malpraxis.