Local

Un profesor de la UAIC Iași a murit înecat în Marea Neagră. Ștefan Adrian Strungaru era unul dintre cei mai mari ecotoxicologi din România- FOTO, UPDATE

Publicat: 09 apr. 2021
Ștefan-Adrian Strungaru
Ștefan-Adrian Strungaru

Salvatorii au intervenit, vineri, în Eforie Nord, într-o misiune de salvare a doi scafandri aflați la aproximativ 500 metri în larg. Scafandrii au fost scoşi la mal, inconştienţi, şi s-a încercat resuscitarea acestora. Este vorba despre un scafandru de 54 de ani și un geolog de 32 de ani.

Cei doi sunt angajţi ai unei firma private şi interveneau în adâncuri, la o distanţă de circa 500 de metri de mal. Conform unor informaţii neconfirmate oficial, firma la care lucrau cei doi se ocupa de monitorizarea biodiversității în cadrul proiectului de înnisipare din Eforie Nord. Au fost reperați de elicopterul SMURD în larg, fiind scoşi din apă şi aduşi la mal de către scafandrii ISU.

Una din victime este un bărbat, în vârsta de 32 de ani, din Iași, biolog marin şi profesor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. O anchetă va fi deschisă în acest caz pentru a stabili împrejurările exacte în care şi-au pierdut viaţa cei doi scafandri.

Tânărul decedat din Iaşi se numeşte Ștefan-Adrian Strungaru. El asistent de cercetare științifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog) în cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie.

Tânărul a fost elev al Liceului „Negruzzi” din Iaşi, în 2011 fiind absolvent al Facultăţii de Biologie şi şef de promoţie, examenul pentru diploma de licenţă fiind obţinut cu 10. El avea trei brevete internationale de scafandru.

UPDATE: Adrian Ştefan Strungaru a fost unul dintre cei mai buni ecotoxicologi din România. Lucra pentru o firmă privată. În prezent nu era implicat într-un proiect al UAIC Iaşi sau al staţiunii Agigea. Acesta a fost contractat pentru un proiect legat de ceea ce înseamnă nisiparea plajelor, mai exact extinderea acestora.

„Vreau să vă spun că este tulburător ceea ce s-a întâmplat cu colegul nostru. Era unul dintre cei mai buni ecotoxicologi din România. Nu era implicat într-un proiect al UAIC Iaşi sau al staţiunii noastre, ci pur şi simplu a fost contractat ca specialist şi scafandru de o firmă privată care se ocupa de acest proces de extinderea plajelor în zona Marii Negre”, a declarat Emanuel Baltag, coordonatorul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a UAIC din Iaşi.

UPDATE: Profesorul era căsătorit, iar soția locuia la Agigea, fiind cercetator științific în acea zonă.

„Colegul nostru făcea parte, acum, din Institutul de Cercetări Interdisciplinare. Nu era implicat, acum, într-un proiect al Universităţii. Era angajat de o firmă privată. E o veste năprasnică!”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi.

Fetița salvată de la înec din lacul Veneția a scăpat cu viață și vorbește

O altă tragedie a fost evitată în după amiaza zilei de 6 august 2020. O fetiță a fost salvată de la înec sîn timp ce se afla cu alți 3 prieteni pe malul lacului Veneția. Fetița împreună cu o prietenă au vrut să se răcorească și au intrat în apă. Cele două prietene au intrat într-o zonă cu apă adâncă și au fost la un pas de moarte. Ambele s-au zbătut, vrând să se salveze, dar nu au reușit să iasă la mal. Strigătele de ajutor ale acestora și ale prietenilor cu care se aflau au atras atenția persoanelor care se aflau pe plaja Tiki Village.

Aceștia le-au sărit în ajutor. Când salvatorii au ajuns, una dintre fete era deja pe fundul apei, iar cealaltă abia mai rezista. Prima care a fost scoasă la suprafață a fost adolescenta care era conștientă. După ce a fost dusă la mal, salvatorii au intrat din nou în apă să o caute pe cea de-a doua.

Doi medici care se aflau pe plajă la Tiki Village au alergat spre locul cu pricina. Patronul de la Tiki Village și de la Cafeneaua Piața Unirii din Iași, împreună cu un angajat și cei doi medici, a intrat în apă să o caute pe cea de-a doua fată. După aproximativ 5 minute de căutare, au găsit-o pe fundul apei, inconștientă. Mai bine de 15 minute, fetița a rezistat eroic sub apă. După ce a fost scoasă la mal în stare de inconștiență, medicii au început manevrele de resuscitare. Între timp, au sunat la 112. Un echipaj SMURD a ajuns în zonă și a continuat manevrele de resuscitare până când copila a ajuns la Spital.

„Pacienta în vârstă de 14 ani a fost resuscitată de un echipaj SMURD Iași. Aceasta a fost găsită în comă. A fost intubată și ventilată mecanic. Ulterior, acesta a fost transferată în comă, la Spitlul Sf. Maria din Iași”, spunea dr. Ovidiu Popa, medic UPU SMURD Iași.

 

Comentarii
 • Dumnezeu este nedrept! Omenește vorbind, ce poți spune?! Ca un om tânăr, minunat, corect, deștept, profesionist, împlinit, iubitor de natura nu mai este viu pe acest Pământ, iar un pedofil, criminal, om rău intenționat, distrugător de vieți trăiește bine mersi…..iubit și protejat de Dumnezeu…….?!

 • Mi-a fost profesor si inca mai povestesc lucruri invatate de la el. Era atat de pasionat, de destept si de carismatic… o pierdere extrem de mare. Inca nu-mi vine sa cred!

 • Ati facut o mare VARZA din tot articolul asta ! Vorbiti de 3 ( trei ) cazuri diferite, ultimul datand din august 2020 !!! Voi va mai uitati ce publicati ???!!!

 • Dumnezeu Sa Te Odihneasca in Pace!!! De acolo de Sus vei privi catre mare, catre ocean… marea ta pasiune. Continua sa inoti si in Ceruri…nu te da batut. De aici, de pe Pamint noi te vom urmari mereu…

 • „Ziaristului peste”: Tanarul Strungaru NU era Profesor la Cuza. Era doar Asistent acolo!
  Dumezeu sa-l ierte!
  Pe „ziarist” nu-l iertam, trebuie sa repete anul.

 • Dea – Dumnezeu este drept intotdeauna, noi nu putem sti si vedea lucrurile asa cum le vede El , poate pe pacatosi Dumnezeu ii suporta pentru a le mai da sanse de schimbare, pentru ca El este milostiv cu toti, buni si rai, nu vrea ca nici un suflet sa se piarda. Daca un om rau moare in rautatea lui inseamna ca, chiar omul acela nu ar fi avut nici o sansa de schimbare oricate posibilitati i-ar fi dat Dumnezeu. Un om moare in momentul cel mai potrivit pentru el, omul bun sa nu cada in ispite si sa nu se devalorizeze pe parcursul vietii lui, omul rau sa aiba sansa de a deveni bun. Ma gandesc si eu asa, ca sa-mi dau o intelegere, dar numai Dumnezeu stie! Pace si bine la toti, si Dumnezeu sa-l ierte pe d-nul profesor!

 • Precizez ca m-am referit la ce a scirs Dea, bineinteles aici este o durere foarte mare, o tragedie pentru acesti oameni tineri si buni, unele lucruri care se intampla in lumea asta nu le poate deslusi nimeni si nici o justificare nu poate aduce alinare. Condoleante familiilor.

Adauga un comentariu