International

Dolarul american, la un minim istoric după ce democrații au câștigat controlul Senatului american

Publicat: 07 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dolarul american la un minim istoric după ce democrații au câștigat controlul Senatului american
Dolarul American a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Dolarul American a ajuns la un minim istoric, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, joi, 7 ianuarie, după ce democrații au câștigat controlul Senatului SUA. Venirea la putere a democraților este văzută ca un stimul fiscal mai mare sub conducerea președintelui ales Joe Biden.

Potrivit Reuters, piețele valutare au fost în mare parte neperturbate de violențele din Washington, unde susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt Capitol Hill.

Deficitele comerciale vor crește în continuare

Analiștii presupun că Senatul controlat de democrați va influența în mod pozitiv creșterea economică la nivel global dar și evoluția activelor de risc, dar va influența negativ obligațiunile și dolar, deoarece bugetul SUA și deficitele comerciale vor crește în continuare.

Indicele dolarului a crescut cu 0,1% până la 89,444 în Asia, dar a rămas aproape de cel mai scăzut nivel peste noapte, de 89,206, nivel nevăzut din martie 2018.

Dolarul american, la valorile din 2018

Euro s-a menținut la 1,23260 dolari, după ce a urcat miercuri la 1,2349 dolari pentru prima dată din aprilie 2018.

Dolarul a scăzut cu 0,1%, la 103,145 de yeni, după ce a scăzut miercuri la 102,595 miercuri, pentru prima dată din martie.

Yuanul a fost stabil, la 6,4596 pe dolar.

Bitcoin a marcat joi un nou record, la 37.400 de dolari, extinzând o creștere de peste 800% de la jumătatea lunii martie.

Stare de urgență pentru 15 zile în Washington DC

Ca urmare a protestelor violente de miercuri, 6 ianuarie, Guvernatorul Ralph Northam a emis starea de urgență în Virginia pentru a permite statului să răspundă cererilor de asistență din Washington, DC. Protestatarii violenți loiali președintelui Donald Trump au asaltat Capitolul SUA și i-au obligat pe parlamentari să se ascundă, în încercarea de a răsturna alegerile prezidențiale și de a-l împiedica pe democratul Joe Biden să-l înlocuiască pe Trump în Casa Albă.

Deşi iniţial starea de urgenţă din Washington DC fusese decretată pentru 24 de ore, în cele din urmă, Guvernatorul a prelungit acest lucru la 15 zile. Primarul din DC, Muriel Bowser, a ordonat o stare de urgentă de la ora 18:00 pentru district, care va dura până la ora 06:00 joi.

Miercuri seară, Bowser a prelungit ordinul public de urgență declarat mai devreme astăzi pentru un total de 15 zile până la ziua numirii oficial în funcţia de președintele SUA pe Joe Biden.

Măsuri speciale în starea de urgență

În plus, metroul va circula până la ora 20.00, iar autobuzele până la ora 21.00. Autoritatea de tranzit din zona metroului Washington a menționat „siguranța publică” drept motiv pentru care au încheiat programul miercuri mai devreme. În baza stării de urgenţă, vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă.

„Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de acţiuni. Au folosită substanțe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser.

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns miercuri în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată, şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, care au transmis că au auzit focuri de armă, relatează EFE. Toți senatorii au fost evacuați de urgență.

Adauga un comentariu