International

Doliu! Cel care a proiectat stadionul Stadio Olimpico a murit răpus de coronavirus

Publicat: 17 mart. 2020
Foto Nicola Vaglia/ LaPresse 22-07-2017 Milano, Italia Milano, Vittorio Gregotti - nella sua abitazione in via Matteo Bandello 20 nella foto: Photo Nicola Vaglia/ LaPresse

Arhitectul, eseistul şi criticul italian Vittorio Gregotti, care a proiectat Stadio Olimpico din Barcelona şi este considerat una dintre minţile cele mai influente ale arhitecturii italiene ale secolului XX, a murit la Milano în urma unei pneumonii agravate de noul coronavirus, relatează online ziarul ABC, potrivit Agerpres. Decesul său a fost confirmat de preşedintele Muzeului de design Triennale, Stefano Boeri. „Maestrul arhitecturii internaţionale a plecat dintre noi în aceste momente sumbre”, a scris el pe reţelele de socializare.

Vittorio Gregotti, născut în 1927 la Novară, a fost un proiectant urban de renume internaţional, singurul arhitect al generaţiei de intelectuali cunoscut ca Grupo 63, care îl include şi pe reputatul scriitor Umberto Eco.

Printre cele peste 1.000 de proiecte care i-au marcat cariera în Italia şi în străinătate, se evidenţiază zona de expansiune din nordul oraşului Palermo, Centrul Cultural Belem din Lisabona; departamentul de ştiinţe al Universităţii din Palermo sau clădirea Universităţii din Calabria.

Printre publicaţiile sale se numără „Îl terrirorio dell’ architetura”, „La citta visibile”, ultima sa lucrare fiind lansată anul trecut sub titlul „Professione Architettura”.

Situaţia este critică în Italia. Deşi regiunea Lombardia are cele mai bune spitale din Italia şi din Europa, sistemul sanitar este copleşit, doar câteva pături mai fiind disponibile la terapie intensivă. Spitalele sunt în pragul colapsului, iar autorităţile medicale avertizează cu privire la o lipsă acută de echipamente de ventilaţie.

Adauga un comentariu