Este doliu în Biserica Ortodoxă după ce un preot din Vâlcea în vârstă de doar 51 de ani a murit la câteva ore după ce medicii de la Primiri Urgențe i-au spus că nu are nimic. Managerul Spitalului Județean Vâlcea a explicat, într-un comunicat de presă faptul că preotul a ales să plece acasă după ce a simțit o ușurare a simptomelor.
Doliu în Biserica Ortodoxă! Un preot a murit după ce medicii i-au zis că nu are nimic
Un preot din Vâlcea, în vârstă de doar 51 de ani, a fost găsit decedat în propria locuință la câteva ore după ce fusese trimis acasă de la spital. Laurențiu Dincă, care se plânsese de dureri toracice, a fost diagnosticat inițial cu „junghi intercostal” și a părăsit spitalul la cererea sa, după ce a simțit o ușoară îmbunătățire a stării de sănătate.
Spitalul Județean Vâlcea a fost implicat într-o nouă controversă după acest incident, având în vedere că preotul a decedat la scurt timp după ce a fost externat din Unitatea de Primiri Urgențe. Laurențiu Dincă, care activa în localitatea Nicolae Bălcescu și era membru al Corului Psaltic al Arhiepiscopiei Vâlcea, a lăsat în urmă o familie îndurerată: o soție și un fiu care sunt acum copleșiți de durere.
O prietenă a preotului a mărturisit că acesta a fost trimis acasă după un consult care nu a fost considerat complet, iar diagnosticul oferit nu era foarte clar. Aceasta a povestit că, la scurt timp după ce a ajuns acasă, Laurențiu Dincă s-a stins din viață în somn, lăsându-i pe cei din jur într-o stare de șoc.
Ce spune managerul Spitalului Județean Vâlcea
Managerul Spitalului Județean Vâlcea, dr. Dan Ponoran, a oferit o explicație, susținând că preotul care a decedat a cerut să plece acasă după ce a simțit o ușurare a simptomelor. Conform acestuia, la ora 05:20, pe 8 martie 2025, Laurențiu Dincă s-a prezentat la UPU acuzând dureri toracice pe partea dreaptă, apărute după un efort fizic intens. După un consult efectuat la aproximativ 20 de minute, s-a constatat că parametrii săi clinici erau normali: EKG-ul nu arăta modificări, plămânii erau ventilați corect, iar markerii cardiaci nu indicau probleme semnificative. Preotul a primit tratament pentru durerile care se accentuau la mișcare, iar starea sa părea să se îmbunătățească la momentul plecării.
Această tragedie ridică însă întrebări legate de calitatea și acuratețea îngrijirii medicale primite și de riscurile implicate în externarea unui pacient care prezenta simptome specifice unor afecțiuni serioase. Deși Spitalul susține că a respectat protocolul, faptul că un pacient a decedat atât de rapid după ce a fost trimis acasă ridică semne de întrebare despre cum au fost evaluate riscurile medicale ale acestuia. Infecțiile, bolile cardiovasculare sau alte afecțiuni care nu au fost detectate imediat pot avea un impact devastator, iar acest caz adâncește dezbaterile privind eficiența sistemului de sănătate în gestionarea unor astfel de situații.
Conform unui comunicat de presă emis luni de conducerea spitalului, după ce i-a fost administrată o perfuzie cu antiinflamator și paracetamol, durerea pacientului s-a ameliorat. Acesta a ales să nu rămână internat în Unitatea de Primiri Urgențe, motivând că era într-o grabă. La ora 06:30, pacientul a părăsit spitalul. Așadar, este doliu în Biserica Ortodoxă după ce un preot a murit la câteva ore după ce medicii i-au spus că nu au nimic.