Prima pagină » Local » Doliu în Iaşi! Scriitorul Pavel Coruț a decedat la vârsta de 72 de ani

Doliu în Iaşi! Scriitorul Pavel Coruț a decedat la vârsta de 72 de ani

28 oct. 2021, 14:33,
în Local

Scriitorul ieșean Pavel Coruț s-a stins astăzi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 72 de ani.

Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comuna Glăvăneștii Vechi, județul Iași – d. 28 octombrie 2021, Bucureşti) este un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.

Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii.

Confesiunile singurului ieşean care a fost şeful spionilor din România

Ascundea o poveste şi o experienţă de viaţă extraordinară. A trăit evenimente importante din istoria ultimilor 50 de ani. Deţinea secrete care ar putea zgudui şi deconspira persoane importante, inclusiv din actuala conducere a ţării. El a fost singurul ieşean care a coordonat spionii romani până în 1989. Implicat în misiuni extrem de periculoase, a fost mereu tinta marilor servicii secrete din lume precum Mossad, CIA sau KGB.

Puţini sunt cei care ar avea curajul să ducă o viaţă atât de dură şi presărată de pericole mortale la tot pasul! Totuşi, pentru ieşeanul Pavel Corut, născut la 17 iunie 1949, în comună Glavanestii Vechi, viaţa a fost plină de surprize şi aşa cum el însuşi mărturiseşte: „dacă un om a putut să facă un lucru, un altul o poate face la fel sau chiar mai bine”.

Reporterii cotidianului BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI) au realizat în exclusivitate un amplu interviu cu cel care a fost, până în anul 1989, şeful Biroului Contrainformaţii în Direcţia Contrainformaţii Militare. Practic, el a coordonat un sector important din activitatea serviciilor secrete autohtone.

Cum a fost racolat

Retras de aproape un sfert de secol din lumea spionajului, Corut rememora începuturile carierei sale. Cu o voce fermă, el recunoaştea că a fost unul dintre luptătorii aprigi împotriva ruşilor şi ofiţer anti-KGB. Mai mult, îşi aducea aminte, într-o manieră extrem de relaxată, de modul în care a fost racolat şi a intrat în serviciile secrete romane.

„Povestea vieţii mele este una extrem de interesantă! Ea nu a fost relatată, integral, nici măcar în lucrarea mea «Un om». Ehh, tatăl meu a fost erou-aviator pe frontul de Est, în al Doilea Război Mondial. El a fost cel care, prin ceea ce-mi povestea, mi-a provocat o ură extremă faţă de sovietici… Acum, faptul că am ajuns în lumea serviciilor secrete a ţinut de şansă, iar eu nu regret că am lucrat în acest mediu. Vreau să vă spun că, fiind ofiţer de informaţii, spion în vremea lui Ceauşescu, l-am criticat adesea pe acesta, chiar în public la acea vreme şi am şi fost pedepsit. Eu în 1970 am terminat Institutul de Marină şi mi-am ales să muncesc ca şef cu navigaţia pe un vas vânător de submarine. Atunci, unii au pus ochii pe mine să mă facă politruc, iar alţii să lucrez la contraspionaj în Marină. Partea umoristică a modului în care am fost racolat tine de faptul că, într-o zi, prin toamna anului 1971, eram alături de colegii mei ofiţeri la un şpriţ. A venit un soldat de veghe şi am fost anunţat că sunt chemat la Contrainformaţii. Am plecat, m-am dus foarte băţos la comisie şi, fără a mai avea ceva de pierdut, în faţa celor prezenţi am primit oferta de a deveni spion”, îşi amintea acesta.

Prima întâlnire cu Nicolae Ceauşescu

Faimosul spion îşi aducea aminte de primul contact cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu. El recunoaştea, cu naturaleţe şi sinceritate, că şi-ar fi dat viaţa pentru acesta, chiar dacă ar fi fost singurul.

„Dacă Ceauşescu rămânea cel din 1968, cu siguranţă că mi-aş fi dat viaţa pentru el, chiar dacă gestul meu ar fi fost singular. Primul meu contact cu el a fost când a venit să se întâlnească cu studenţii la malul mării, iar eu, alături de alţi doi colegi, trebuia să-l păzim pe Ceauşescu. L-am avut la pieptul meu, atunci a fost primul contact şi pot să vă spun că mi-a plăcut de el că nu avea cultul personalităţii, era un tip normal”, dezvăluia Corut.

Dosare pe capul său din partea Mossad, CIA şi KGB

Atâta timp cât era unul dintre cei mai importanţi capi ai serviciilor secrete româneşti, cele mai importante organisme similare din lume respectiv Mossadul din Israel, CIA din SUA sau temutul KGB rusesc îi aveau dosarul complet şi, în repetate rânduri, au încercat să-l elimine fizic. Mai mult, el spunea că şi acum evita să călătorească în ţările respective.

„Vă daţi seama că aveau dosarul meu complet şi de foarte multe ori au încercat să mă elimine, să mă lichideze. Am condus operaţiuni secrete importante împotriva acestor state în interesul ţării mele. Nici măcar acum, deşi îmi place foarte mult să călătoresc şi să vizitez tari de pe întreg globul, evit să merg în Statele Unite, Israel sau Rusia. Am ajuns până în Cuba, am trecut prin Thailanda, iar în viitor vreau să merg în Mexic, dar în cele trei ţări nu voi accepta să merg niciodată. Totuşi, important este de spus faptul că, între noi spionii a existat un respect reciproc faţă de ceea ce făceam”, mai arăta fostul şef al Biroului Contrainformaţii Militare.

Cel mai prolific scriitor român, după 1989

După 1989, considerându-se învins de cei care au făcut marea conspiraţie ce a provocat căderea lui Ceauşescu, Pavel Corut s-a apucat de scris. Până acum a devenit cel mai prolific scriitor autohton post-decembrist, cu 150 de volume. De asemenea, acestea au fost vândute în aproximativ 10 milioane de exemplare, inclusiv în străinătate.

„Am ales să mă retrag din serviciile secrete, după manipularea numită Revoluţia din 1989. Atunci m-am considerat înfrânt de serviciile secrete ale ţărilor împotriva cărora am luptat. Multe din cărţile mele prezintă fapte reale, lucruri adevărate şi date despre ceea ce s-a pus la cale împotriva ţării mele. Mă bucur că am ajuns la 150 de cărţi scrise, vândute în milioane de exemplare. În curând mă voi implica şi în proiectul unei televiziuni din Bucureşti”, a conchis ieşeanul la acel moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`